17.11.16

Ситуаційні задачі 11 клас І семестр


Дайте стислу відповідь на питання задачі та продемонструйте заходи домедичної допомоги.
Ситуаційні задачі  11 клас

Задача №1.   Через 12 хвилин після землетрусу знайдено потерпілого під завалом. На його правому стегні  лежить  балка.  Він збуджений, на запитання відповідає із запізненням.
Вкажіть  на обсяг і послідовність надання невідкладної допомоги.


Задача №2 Після урагану, під завалом знайдено  потерпілого. Він без свідомості, дихання прискорене. Обидві нижні кінцівки притиснуті уламком стіни, бліді, холодні на дотик, чутливість їх порушена.
Вкажіть на характер травмування, обсяг і послідовність надання невідкладної допомоги.
                                                                               

Задача №3 У результаті землетрусу потерпілий був під завалом протягом 8 годин.  При огляді виявлено, що обидва стегна перетиснуті важкою металічною трубою. Нище ноги набряклі, холодні, чутливість відсутня, шкіра бліда, вкрита міхурами з темною рідиною.  Вкажіть на причину таких симптомів, обсяг і послідовність надання невідкладної допомоги.


Задача №4  У гаражі виявлено чоловіка, який лежить без свідомості біля автомобіля з працюючим двигуном. На фоні блідих шкірних покривів видно яскраво-червоні плями, дихання нема, пульс не визначається, зіниці широкі.   Вкажіть на характер ураження і обсяг першої допомоги.



Задача№5 Хворий скаржиться на гострий біль у животі, нудоту, у нього підвищилася температура, з’явилась блювота і галюцинації. Що могло спричинити такі симптоми?  Як надати першу допомогу хворому?


Задача №6 Хворий К., 59 років, багато  років страждає закрепами. Після прийому послаблюючих ліків  у нього з'явився наростаючий біль у животі, нудота. Стільця не було. При огляді: шкірні покриви бліді,  Пульс частий, аритмічний.  Язик сухий. Живіт здутий, болючий при пальпації по всій поверхні. Температура тіла 39*.  Що зумовило у хворого вищевказану симптоматику? Що  робити?



 Задача №7  Через п'ять годин після вживання тепличних огірків у потерпілого з'явилися нудота, блювання, загальна слабкість і діарея.  Яка причина таких симптомів? Вкажіть на обсяг першої допомоги.



Задача№8  Після повернення з роботи жінка застала на дивані чоловіка без свідомості. Дихання в нього поверхневе, пульс частий, слабкий. В кімнаті відчувається різкий запах газу. Що стало причиною такої ситуації? Якими повинні бути наступні дії жінки?


Задача №9 Під час виробничих зборів, в результаті сильного хвилювання  хвора П. відчула різку слабкість, задишку і біль за грудиною. Помітне різке поблідніння шкіри. Що спричинило  такий патологічний стан у хворої?  Вкажіть заходи першої допомоги.
                        
                                              
Задача №10 Біля дитячого майданчика, на лавці виявлено людину, яка лежить ниць, без свідомості, шкіра обличчя синюшного кольору, є сліди блювотних мас, дихання хрипле, відчувається різкий запах алкоголю.  Вкажіть на вид отруєння і обсяг першої допомоги.




Задача №11 Мати  побачила, що її 4 – річний син грається ліками. Перелічивши таблетки, вона виявила, що не вистачає семи штук. Як повинна діяти далі мати?


Задача №12 Молода жінка, 35 років, звернулася  зі скаргами на сильний біль у животі, нудоту, повторну блювоту, підйом температури, загальну слабкість, частий рясний, рідкий стілець. Захворіла 5 годин тому і пов'язує захворювання з вживанням несвіжого тістечка. Вкажіть на можливе захворювання та заходи першої допомоги.



Задача №13 Після фізичного навантаження у хворого раптово з'явились задишка та інтенсивний стискаючий біль за грудиною, який віддає в ліве плече і руку. Вкажіть на можливе захворювання і обсяг першої допомоги.


Задача №14 Через кілька годин після обіду у потерпілого з'явилася нудота, часте блювання, біль у ямці під грудьми і пронос до 15 разів на добу.  Температура тіла підвищилася до 38-40°С. З'явилося головокружіння,  затьмарення свідомості. Що могло спричинити появу таких симптомів? Як допомогти потерпілому?




Задача №15 На вулиці знепритомнів  Ваш знайомий, хворий на діабет (1 тип). При огляді: шкіра волога, бліда, наявні судоми. Дихання звичайне, запаху ацетону з рота немає.  Що трапилось? Якими будуть Ваші дії?

 

Задача №16  У жінки років-30 погіршилось самопочуття,  свідомість різко пригнічена. Обличчя бліде, губи і язик сухі, покриті жовто-коричневим нальотом. Шкіра суха, холодна на дотик, тургор знижений. Спостерігається запах ацетону з рота. . Який стан у хворої Ви запідозрите? Якими будуть Ваші дії?



Задача №17   У хворого В. 30 років, після святкового застілля, виник гострий біль в епігастральній ділянці і над пупком, нудота, здуття живота,  підвищення температури.  Риси обличчя хворого загострені.   Вкажіть на можливе захворювання. Ваші дії.

                                                                                                                
Задача №18  Раптово, після емоційного напруження, у хворого з'явився сильний головний біль, який не проходив після застосування знеболюючого засобу. Крім того, хворого турбували запаморочення, нудота, блювання, миготіння мушок перед очима. АТ-200/110 мм рт. ст., пульс - 90 ударів за 1 хв., шкіра обличчя і шиї рожева, волога. На який паталогічний стан вказують ці симптоми? Що  робити?


Задача №19   Хворий скаржиться на гострий біль в області живота. Шкірні покриви та слизові бліді;   при пальпації відмічається стійке напруження м'язів і болючість усього живота. Температура тіла 39,8*.   Який Ваш попередній діагноз?  Що будете робити?



Задача №20  Хворий  скаржиться на гострий спазматичний біль в ділянці правого підребер’я, що віддає в праву лопатку , головокружіння, потемніння в очах,нудоту. Відмічається блідість шкірних покривів.     Чим зумовлений такий стан і що необхідно зробити ?


Задача №21 У дівчини 18 р., з’явився кинжальний біль в епігастрії, який полегшується тільки в колінно-ліктьовому положенні. Спостерігається різка блідість, слабість, блювання з вмістом «кавової гущі»  тахікардія, симптоми подразнення очеревини. Який невідкладний стан розвинувся у хворої? Що робити?



 Задача №22  Через декілька годин після вживання в їжу грибів у всіх членів сім'ї з'явилися болі в животі, слиновиділення, блювання, рідкі часті випорожнення, головний біль, підвищення температури тіла.  У дітей, крім цього, збудження і марення.  Вкажіть на можливу причину такої ситуації. Ваші дії.

Задача №23 У дитини спостерігається раптове припинення дихання, ціаноз шкірних покривів, зникнення пульсу на магістральних судинах та звуження зіниць. Вкажіть першочергові заходи.
                                                                    

 Задача №24 В електропоїзді в одного із пасажирів раптово виник сильний біль за грудиною, який віддає в ліву руку та шию. Біль супроводжується відчуттям нестачі повітря, запамороченням, загальною слабкістю, відчуттям страху. Обличчя бліде, пульс 50 уд/хв, слабкого наповнення, дихання часте. Після прийому валідолу полегшення не наступило.
Вкажіть на можливе захворювання. Ваші дії.


Задача №25 У хворого після фізичного напруження з'явився приступ болю в ділянці серця. Біль стискаючого характеру триває кілька хвилин, віддає у ліве плече, лопатку, шию, супроводжується почуттям страху смерті та браку повітря. Обличчя бліде, на лобі виступає холодний піт, кінцівки холодні. Пульс ритмічний - 74 удари за 1 хв. Приступ болю закінчився відразу після прийому таблетки нітрогліцерину.  Вкажіть на можливе захворювання.

Задача №26  Раптово, після емоційного напруження, у хворого з'явився сильний головний біль, який не проходив після застосування знеболюючого засобу. Крім того, хворого турбували запаморочення, нудота, блювання, миготіння мушок перед очима. АТ-200/110 мм рт. ст., пульс - 90 ударів за 1 хв., шкіра обличчя і шиї рожева, волога. Вкажіть на можливе захворювання. Ваші дії.


 Задача №27  Хлопчик віком 14 р. потрапив під завали будинку. Обидві нижні кінцівки потерпілого притиснуті стіною зруйнованого будинку протягом 2 годин. Потерпілий – притомний, просить пити. На біль не скаржиться. Ознаки зовнішньої кровотечі відсутні. Пульс 100 уд./хв., ритмічний. АТ 110/80 мм рт.ст. Який патологічний стан слід запідозрити? Як допомогти постраждалому?


Задача №28  Хворий 16 р. звернувся зі скаргами на біль, який раптово виник внизу живота й правій пахвинній області, нудоту, блювоту. Спостерігається підвищення температури тіла. Назвіть  можливе захворювання. Що можна зробити?


Задача №29  Хворий скаржиться на здуття живота, сильний біль без чіткої локалізації, що  при пальпації  посилюється в лівій частині живота.  Гази не відходять, стілець був біля 12 годин тому. Що може бути причиною такого стану хворого? Що робити?  


Задача №30 У чоловіка 52 років,  скарги на переймоподібний біль та відчуття важкості у правому підребер’ї, біль віддає  у спину. Є нудота, багаторазове блювання жовчю. Яка  причина такого стану? Що слід зробити у першу чергу?



Задача №31  У хворого К., 28 років  скарги на сильні болі в області попереку та правої половини живота, що віддає в пахову область і праве стегно. Зазначає часті позиви до сечовипускання,  була червона сеча. Яка  причина таких симптомів? Що слід зробити у першу чергу?



Задача №32   У чоловіка 50 років спостерігаються задишка нападоподібного характеру, кашель з важким видаленням  слизової мокроти. Характерний гучний свистячий видих. Шкіра ціанотична, вкрита потом. Дихання ослаблене, АТ 140/90 мм рт.ст. На що вказують дані симптоми? Як допомогти хворому?





























  

2 коментарі:

  1. Щиро дякую за гарний матеріал для оцінювання знань. Я довго шукала подібний матеріал. Із всього, що я знайшла в Інтернеті, Ваші завдання найкращі.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дуже приємно читати такі коментарі! Для мене - це честь! Дякую Вам!
      Щиро бажаю Вам успіхів і задоволення від своєї діяльносьі!

      Видалити

Залиште, будь ласка, свій коментар, відгук, зауваження тощо. Щиро дякую!