20.03.16

Ситуаційні задачі


СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ ДО ТЕМИ «ТРАВМИ КІСТОК ТА СУГЛОБІВ».


1. Під час автомобільної аварії в одного із потерпілих спостерігається сильне ушкодження ноги в ділянці стегна. Він не може підвестися, посилюється біль при намаганні змінити положення. Визначте вид ушкодження. Опишіть заходи першої допомоги.

2. В результаті падіння потерпілий відчув сильну біль в ділянці спини. Він не може підвестися і порухати ногами. Який попередній діагноз. Вкажіть заходи допомоги потерпілому.

3. При падінні з велосипеда у хлопчика виник різкий біль в ділянці передпліччя. Форма передпліччя змінена, при рухах кисті біль посилюється. Визначте вид ушкодження. Опишіть заходи першої допомоги.

4. Внаслідок травми голови потерпілий без свідомості. Наявна кровотеча із вух і носа, слабкий пульс. Назвіть попередній діагноз. Яку першу допомогу слід надати?

5. Потерпілий скаржиться на сильну біль в ділянці промежини, не може порухати ногами, змінити вимушене положення. Назвіть попередній діагноз. Яку першу допомогу слід надати?

6. В результаті падіння людина скаржиться на сильну біль у ліктьовому суглобі. Суглоб деформований. Рука знаходиться у незвичному положенні, змінити яке потерпілий не може. Назвіть попередній діагноз. Яку першу допомогу слід надати?    

7. В результаті аварії людина отримала травму плечового суглоба. Рука знаходиться в неприродному положенні, рухи в суглобі неможливі. Визначте вид ушкодження. Опишіть послідовність першої медичної допомоги.

8. Знайдено людину біля завалу. Її нога перетиснута важким предметом. Що необхідно зробити?

9. Після  падіння з велосипеда хлопець відчув сильний біль  у ділянці гомілки. Нога набула патологічної форми в районі гомілки і стала коротшою за іншу. Що могло статися, як надати допомогу?

10. В результаті ДТП чоловік отримав травму грудей. Він скаржиться на посилення болю  в грудях під час  вдиху, намагається дихати поверхнево. З’явився кашель з кров’ю. На що вказують дані симптоми? Якими повинні бути заходи першої допомоги?


11. Через необережність вантажник отримав травму плеча. В місці травмування спостерігається деформація, набряк, невелика гематома. Чоловік  скаржиться на біль, який посилюється навіть при незначних рухах кінцівкою. Що могло статися, як надати допомогу?

12. В результаті аварії у постраждалої жінки спостерігається травма передпліччя, що супроводжується сильною пульсуючою кровотечею. З рани видно гострий кінець кістки. На що вказують дані симптоми? Якими повинні бути заходи першої допомоги?

13. У дитини після падіння з’явився сильний біль в ділянці кисті. Кисть сильно набрякла, дуже боляче порухати пальцями. Що могло трапитись? Надайте першу допомогу.

14. У чоловіка після падіння виник гострий біль в ділянці ключиці. Спостерігається набряк і крепітація, дуже боляче при  рухах рукою. Що трапилось? Як надати першу допомогу?

15. Через 5 годин після землетрусу під завалами будинку знайдено жінку без свідомості, ноги якої перетиснуті важкими будівельними брилами. Які можливі наслідки цього? Як правильно допомогти постраждалій?

16. Під завалами будинку  через годину було знайдено чоловіка у якого права рука затиснута важкими уламками. Потерпілий при свідомості. Яку  допомогу слід надати?


17. Після дорожньо-транспортної пригоди пасажир автомобіля скаржиться на біль у правій нижній кінцівці, слабкість, запаморочення, нудоту. При огляді виявлено деформацію і неприродну рухливість у середній третині правої гомілки.
 Вкажіть  послідовність надання невідкладної допомоги.

18. Після падіння зі сходів потерпілий на якийсь час втрачав свідомість. Він скаржиться на біль у ділянці перенісся, слабкість, запаморочення, неможливість широко відкрити рот через біль у нижній щелепі.
При огляді виявлено деформацію і припухлість носа, сліди носової кровотечі, асиметрію обличчя через припухлість біля кута нижньої щелепи.
Вкажіть заходи  невідкладної допомоги.

19. У результаті наїзду автомобіля на дерево передній пасажир вилетів через лобове скло. Потерпілий блідий, скаржиться на біль у лівому стегні, запаморочення, шум у вухах, загальну слабкість. Ліва нижня кінцівка вкорочена, в нижній третині лівого стегна є рана, з якої сильно пульсує кров, видно відламки кістки.
Вкажіть наявні травми,  обсяг і послідовність надання невідкладної допомоги.

20. Збитий автомобілем потерпілий нерухомо лежить на животі. Блідий, рухи і чутливість у нижній половині його тіла повністю відсутні. У ділянці 9-11 -го грудних хребців - рвана рана розміром 2x5 см з незначною кровотечею.  Вкажіть ураження, обсяг і послідовність надання невідкладної допомоги.

21.Після падіння з велосипеда хлопчик скаржиться на різкий біль у ділянці правої ключиці. Під час огляду виявлено синець, у межах якого намацуються опуклі відламки ключиці. Лівою рукою потерпілий підтримує праву руку.
Вкажіть ураження, обсяг і послідовність надання невідкладної допомоги.


22. Після падіння зі сходів потерпілий скаржиться на біль у правому плечі і лівому колінному суглобі.
При огляді виявлено здеформоване праве плече, у середній третині якого визначається неприродна рухливість. На зовнішній поверхні лівого колінного суглоба - рана розміром 2x3 см, яка слабо кровоточить. Рухи в суглобі обмежені.
Вкажіть ураження, обсяг і послідовність надання невідкладної допомоги.

23. У результаті дорожньо-транспортної пригоди: Травмований водій. Він скаржиться на біль у лівому стегні, запаморочення, шум у вухах, загальну слабкість. При огляді потерпілий блідий, ліва нижня кінцівка вкорочена, у нижній третині лівого стегна є рана, з якої пульсує кров, видно відламки кістки
Вкажіть  ураження, обсяг і послідовність надання невідкладної допомоги.


24. Потерпілого збив автомобіль. При огляді він блідий, говорити не може, рот напіврозкритий, дихає вільно. Нижня щелепа зміщена вліво, в куті нижньої щелепи забійно-рвана рана. З рани і з рота повільно стікає кров.
Вкажіть ураження, обсяг і послідовність надання невідкладної допомоги.

25. Потерплого збив автомобіль. При огляді він  блідий,  у нього виражена важке дихання. При огляді він скаржится на гострий біль зліва в ділянці нижнього ребра.
Вкажіть ураження, обсяг і послідовність надання невідкладної допомоги.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште, будь ласка, свій коментар, відгук, зауваження тощо. Щиро дякую!