07.11.17

Урок - рольова гра "Суд над Туберкульозом"


ПЛАН – КОНСПЕКТ
                                   МЕТА ЗАНЯТТЯ:  формувати та поглиблювати знання учнів про туберкульоз; акцентувати особливу увагу на причинах поширення хвороби та заходах її профілактики; розвивати спостережливість, логічне мислення, вміння висловлювати власну думку, робити висновки, виступати з доповідями перед аудиторією; стимулювати пізнавальну діяльність, вміння самостійно приймати рішення; виховувати відповідальне ставлення до себе і оточуючих людей, розуміння необхідності заходів гігієни, соціальної культури та здорового способу життя у боротьбі з туберкульозом.


                                   ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ І ТЕРМІНИ: мікобакрерія, палочка Коха, вакцина БЦЖ, флюорографія, тубдиспансер, стрептоміцин, фтизіатр, закрита та відкрита форми хвороби.

                                   ОБЛАДНАННЯ: плакати, малюнки, на яких зображено ділянки та характер розвитку туберкульозу в організмі людини, роздатковий матеріал ( тести на тему ’’ Інфекційні хвороби’’), кросворд на тему ’’Туберкульоз’’, таблички для учасників судового процесу: мікобакрерія, адвокат, прокурор, секретар, історик, бактеріолог, імунолог, фтизіатр, епідеміолог, соціолог; відео проектор та ноутбук.

                                   ТИП ЗАНЯТТЯ: комбінований, інтерактивний з елементами ситуаційно - рольової гри.

ПЛАН ЗАНЯТТЯ
 
І. ВСТУПНА ЧАСТИНА
   1. Організація класу.
   2. Перевірка домашнього завдання (розв’язати тести).
   3. Повідомлення теми і мети заняття.
   4. Актуалізація опорних знань.
ІІ. ОСНОВНА ЧАСТИНА
(Слід завчасно підготувати класну кімнату так, щоб вона  відтворювала судову залу)
1.Розігрування ситуаційно – рольової гри на тему:’’Суд над туберкульозом’’. 
 (Зауваження: суд відбувається над збудником туберкульозу, а не над
  хворими. Учні - фігуранти справи, наперед отримують завдання ,шукають інформацію та  готуються до виступів).
 а.)Вступне слово вчителя.
 б.)Виступ прокурора.
 в.)Виступ адвоката.
 г.)Заслуховування свідків.
 д.)Узагальнення і рішення суду присяжних.
 (Зауваження: суд присяжних - всі присутні учні в класі).
 2.Винесення вироку та озвучення його секретарем судового засідання.

ІІІ. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
             (розв’язати кросворд на тему: ’’Туберкульоз’’).


ІУ. ПІДСУМОК ЗАНЯТТЯ
                1.Оголошення оцінок.
                2.Завдання додому.

ХІД ЗАНЯТТЯ

І. ВСТУПНА ЧАСТИНА

1.     Привітання, перевірка відсутніх та готовності учнів до заняття.
2.     Перевірка домашнього завдання.(Використовується роздатковий матеріал з тестами на тему:  «Інфекційні захворювання». Додаток 1.
3.     Повідомлення наступного питання теми ’’Інфекційні захворювання’’. Висвітлення мети та завдань даного уроку.
4.     Актуалізація опорних знань:
а.) Які характерні особливості інфекційних захворювань?
б.) Які ви знаєте шляхи поширення  інфекційних захворювань?
            в.) Що таке епідемії та пандемії? Які їх причини?
           г.) Чи можна попередити епідемії? Яким чином?

ІІ. ОСНОВНА ЧАСТИНА


   1.Розігрування ситуаційно – рольової гри на тему:’’Суд над
   туберкульозом’’.
   (Зауваження: суд відбувається над збудником туберкульозу, а не над
   хворими).
    а.)Вступне слово вчителя.
      Дорогі діти.Сьогодні ми розглянемо наступне питання теми інфекційні захворювання - ’’Туберкульоз -  загроза для людства’’. Звичайно, це поняття для вас не є абсолютно невідомим. По телебаченню і радіо, у пресі та й у розмовах між людьми можна почути про цю недугу. І не випадково. Проблема туберкульозу завжди була, а останнім часом лише загострюється, при чому, у всьому світі. Про це свідчать швидка поширюваність та висока смертність внаслідок туберкульозу, труднощі з його лікуванням. Як доказ цього прошу переглянути короткий сюжет.  Додаток 2 – відео  №1.
       Ще 15 років тому вважалось, що  туберкульоз переможено. Однак на початку 90 - х захворюваність на нього стрімко пішла вверх. Вже сьогодні недуга впевнено ’’підняла голову’’ і перетворилася на чуму 21 століття. Чому так відбувається? Чому хвороба, яка вважалась вивченою і повністю контрольованою, набула таких темпів поширення? Як протидіяти цій загрозі? На ці та інші питання намагатимемось відповісти в ході нашого заняття.
        Щоб вивчити проблему всесторонньо і краще зрозуміти пропоную розглянути її у формі ситуаційно - рольової гри на тему: ’’Суд над туберкульозом’’. Для цього нам потрібні учасники судового процесу:
-         обвинувачувана – мікобактерія (палочка Коха);
-         прокурор;
-         адвокат;
-         секретар;
        -    свідки (історик, мікробіолог, імунолог, фтизіатр, епідеміолог, соціолог).
-         Суд присяжних, яким є всі учні класу.    
Всіх попрошу бути особливо пильними і уважними, чітко фіксувати докази вини чи невинності підсудної, адже вам виносити вирок і він повинен бути справедливим.
        б.)Слово надається прокурору.
           ПРОКУРОР  -   Підсудна  звинувачується в тому, що є причиною важкої недуги, яка вже не одне тисячоліття приносить багато страждань людині, спричиняє масову смертність серед різних верств населення, нешкодуючи ні дітей, ні молодих людей, а ні старих. Відомі також випадки повальної загибелі від туберкульозу і серед різних видів тварин: домашніх і диких; риб і птахів. Все це є свідченням вини підсудної, тому вимагаю жорстко засудити палочку Коха.   
        ВЧИТЕЛЬ  -  чи визнаєте Ви себе винною?
        Слово надається підсудній.
        ПІДСУДНА  -  Ні.
        Слово надається адвокату.
        АДВОКАТ  - Шановні присутні, туберкульоз -  захворювання, безперечно дуже поширене і небезпечне. Та чи дійсно винна моя підзахисна в тому, що люди і тварини стають жертвами цієї хвороби. Вважаю, що ні, не винна мікобактерія в тому, хто захворіє. Прошу суд присяжних уважно вивчити всі матеріали справи і винести справедливий вирок. Для цього прошу вислухати заявлених свідків.
        ВЧИТЕЛЬ  -  До слова запрошується свідки.
        ІСТОРИК   -  Історичні дослідження та археологічні знахідки останніх часів, говорять про те, що туберкульозом страждали люди і тварини з давніх – давен, ще з доісторичних часів глибокорї стародавності – відколи існують люди на землі, а це більше 4 мільйонів років тому. Встановлено, що ця недуга існувала фактично завжди. Виявлено, що давньоєгипетські мумії, вік яких понад 4 тисячі років, мають кістки уражені туберкульозом.
        Про туберкульоз або сухоти досить часто зустрічаються записи у лікарів стародавньої Греції та Риму. Зокрема Гіппократ описував клінічну картину легеневої чахотки, а Арістотель у своїх працях підкреслював високу заразність та смертність цієї недуги.
        Ця небезпека постійно спонукала людство до більш детального вивчення хвороби. Однак минуло багато років перш ніж з’явилися докази того, що є причиною захворювання. Лише у 1882 році німецький вчений Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу, яким виявилась мікобактерія, яку з тих пір часто називають іменем вченого - палочкою Коха.
        У 1887 році наш співвітчизник Іван Пулюй відкрив х – промені,  а згодом у 1895 році їх відкрив німецький вчений Кондрат Рентген, за що отримав Нобелівську премію. Це стало суттєвим кроком у вивченні туберкульозу та боротьбі з ним, давши можливість проводити ранню діагностику захворювання.
        У 1919 році французькі вчені  Кальмент і Герен розробили вакцину (БЦЖ) від туберкульозу. Вакцина являє собою живі пригнічені мікобактерії бичачого виду, введення яких в орнганізм спричиняє вироблення специфічних антитіл проти хвороби.
        У 1944 році американський бактеріолог Ваксман отримав вперше антибіотик стрептоміцин, який виявився досить ефективним проти туберкульозу. На сьогоднішній день уже відомо чимало протитуберкульозних препаратів, проводяться ряд профілактичних заходів, однак хвороба не здалась. Зараз світ переживає черговий спалах туберкульозу. Вперше в історії ВООЗ ця організація оголосила туберкульоз ’’глобальною небезпекою’’.  Підтвердженням  моїх слів стане відео. Додаток № 3.
                 
       ЕПІДЕМІОЛОГ  -  Туберкульоз, як відомо захворювання хронічне. Через те у всьому світі перебігає хвилеподібно, з періодичними загостреннями та рецедивами. Зараз світ переживає значну активізацію захворюваності. За даними ВООЗ туберкульоз  у світі набів статусу пандемії. Недугою вражено понад 30 відсотків населення земної кулі! Ви лише вдумайтесь у це число -  практично третина людства охоплена туберкульозом! Це єдине захворювання, яке посідає перше місце за смертістю серед усіх інфекційних хвороб. Щорічно в світі на туберкульоз захворюють 8 -  10 мільйонів осіб, а помирає більше           2 мільйонів. Щосекунди в тенетах хвороби опиняється нова людина, а кожні           10 секунд від неї хтось помирає.
       З 1995 року Україна, згідно критеріїв ВООЗ, переступила епідемічний поріг, щодо туберкульозу. Із кожним роком ситуація лише погіршується. Так, згідно статистики, вже сьогодні Україна посідає 5 місце у переліку країн з найвищою захворюваністю. Зараз в Україні зареєстровано понад 675 тисяч хворих на туберкульоз, що складає 1,5 % від усієї чисельності населення країни.
       За останні 11 років захворюваність всіма формами туберкульозу зросла у 2,5 рази. Це означає, як що у 1995 році було виявлено 17450 нових хворих, то вже в 2006 їх кількість досягла 35637 осіб. У 1995 році від туберкульозу померло 5216 хворих, а в 2006 - 12992 чоловік. Отже, щороку хвороба забирає значно більше життів ніж всі інші інфекційні та паразитарні хвороби разом.
      Особливо важка ситуація з туберкульозом серед засуджених. Там знаходиться сьогодні більше 10 тисяч хворих. Захворюваність в місцях позбавлення волі в 60 разів більша, а ніж серед інших соціальних верств населення. Тут слід зважити на жахливі умови перебування засуджених.
      Епідемія туберкульозу гостро торкнулася і наших Збройних Сил.  
      Особливу тривогу викликає зростання захворюваністі і серед медичних працівників.  
      З усього видно, якщо не взяти ситуацію під контроль, то вже найближчим часом хвороба займе панівне становище.
      Звичайно треба вказати на високу заразність хвороби. Поширюється туберкульоз значно легше ніж тойже СНІД чи інші інфекції. Передача збудника повітряно - крапельним, повітряно - пиловим, а подекуди і побутовим шляхом дає можливість хворобі вражати величезну кількість людей в різних місцях та за різних обставин.
      Джерелом інфекції, як правило, є самі хворі люди. Хоча нерідко розповсюджують інфекцію і хворі тварини.
       МІКРОБІОЛОГ  - Збудником цієї недуги є представлена нам мікобактерія або палочка Коха, як її часто ще називають. В природі це нерухомі безкапсульні мікроорганізми. Їх існує більше 120 видів: людських, бичачих, пташиних, мишачих та багато інших. Одними із найнебезпечніших вважають мікобактерії людського виду, до яких сприйнятливі також і багато тварин.
       Палочка Коха дуже стійка до впливу навколишнього середовища. Так у річковій воді вона може зберігатися до 5 місяців, у грунті - від 1 до 2 років, у приміщеннях більше 1 місяця, а на пасовищах – більше року. Не страшні для мікобактерії і перепади температур. Вона зберігає свою життєздатність при нагріванні до 90 градусів, а при температурі 100 градусів гине через                          5 - 10 хвилин. Витримує охолодження до -200 градусів, при температурі                    -23 зберігається більше 7 років. Прямі сонячні промені вбивають палочку Коха лише через 10 хвилин, а розсіяні, за 4 - 6 годин. В тих мсісцях, де сонячне світло недосяжне - мікобактерія в безпеці. Не бояться вони кислот і спирту. Тривалий час зберігається вона у ліжку, паперах, на посуді та в особистих речах хворого. Згубно діють на неї препарати, які містять хлор.
       Палочка Коха може проникати в усі органи людини, тому виділення її можливе різними шляхами.
       Найчастіше мікобактерія вражає органи дихання і при цьому може виділятися з харкотинням та при кашлі. Однак знайдено збудника і в сльозах (при туберкульозі очей), і у виразках на шкірі (при туберкульозі шкіри), і у сечі (при туберкульозі сечостатевої системи) і навіть у калі. Тому потрібно чітко розуміти, що особиста гігієна та культура поведінки людини є важливими факторами для попередження поширення туберкульозу.     

        ФТИЗІАТР  -  Туберкульоз – захворювання дуже небезпечне і підступне. Хочу уточнити шляхи зараження. Це найчастіше - аерогенний шлях, коли мікобактерії потрапляють в організм людини при вдиханні повітря із зараженою мокротою внаслідок кашлю чи чхання хворого, або при вдиханні пилюки, де осіли палочки Коха; Аліментарний шлях зараження можливий при вживанні заражених продуктів харчування; Трансплацентарний шлях виникає при потряплянні мікобактерії від хворої матері до дитини через плаценту, а також під час пологів; контактно - побутовий відбувається через поцілунки з хворими, при використанні речей хворого на яких є залишки мокротиння (рушник, посуд, одяг тощо).
        Розрізняють легеневу і нелегеневу форми туберкульозу. Перша становить більше ніж 95 відсотків від усіх хворих. Тому можна опиратися саме на цей тип захворювання, щоб краще зрозуміти природу недуги.
        Заразившись, людина може тривалий час не підозрювати про небезпеку, однак за сприятливих  умов та за відсутності лікування хвороба прогресує і може спричинити смерть людини. Потрапивши в організм мікобактерія локалізується у тканині легень і на цьому місці формується невеличкий горбик приблизно 0,3 мм. в діаметрі, який знаходиться в капсулі, що відокремлює його від здорових тканин. В такому стані він може знаходитись тривалий час (від кількох місяців до кількох років). Цей період хвороби називається закритим. Людина не відчуває нездужання і є незаразною. Трапляється, що через деякий час організм зміг сам побороти інфекцію і на цьому місці лишається рубець.         У випадку, коли хвороба прогресує, горбик розпадається і з нього відбувається вихід великої кількості мікобактерій. Це спричиняє зараження навколишніх тканин і їх подальше руйнування. З’являються клінічно виражені форми туберкульозу, а при цьому відбувається виділення збудника з організму хворого. Даний період туберкульозу називається відкритим. Для отучуючих такий хворий є дуже небезпечним, заразним, особливо якщо не дотримується відповідних правил поведінки. Зокрема, такий хворий повинен:
-         ретельно дотримуватись правил елементарної гігієни;
-         користуватися окремим посудом;
-         мати окрему кімнату (якщо нема - його ліжко відгороджують ширмою);
-         плювати і кашляти лише у плювальниці або серветки, які обов’язково після використання обробляють 5 % розчином хлораміну;
-         виварювати рушники та одяг;
-         щоденно проводити вологе прибирання і провітрювання кімнати.            
        Прояви туберкульозу можуть бути різними. Але найчастіше ознаками легеневого туберкульозу є: тривалий кашель (3 і більше тижнів); зниження маси тіла; субфебрилітет або лихоманка; підвищена пітливість, особливо в ночі; задишка, кровохаркання; підвищена слабкість і втомлюваність.
        При позалегеневому туберкульозі можуть також спостерігатися подібні симптоми. Однак, крім цього, можливі ще і специфічні прояви: біль і набряк шкіри - при ураженні суглобів; виснажливий головний біль та напруження потиличних м’язів - при туберкульозному менінгіті; безпліддя, білі, болісні місячні - при ураженні жіночих статевих органів; болі в попереку та часте сечовипускання при захворюванні сечовивідних шляхів.
        У дітей туберкульозна інфекція характеризується загальними розладами: слабкість, підвищена втома, відставання у рості та вазі. Діти стають дратівливими, плаксивими та замкнутими.
        При появі вище зазначених  симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря, щоб пройти обстеження і визначити причину даних проявів. З метою ранньої діагностики туберкульозу всі діти до 14 років повинні проходити щорічну туберкулінодіагностику, тобто пробу Манту, яку читають через 72 години після проведення реакції. Для цього прозорою лінійкою вимірюють діаметр папули, якщо він 5 мм. і більше – проба вважається позитивною. Такі діти проходять додаткові обстеження. Все доросле населення повинно раз у два роки обстежуватись методом флюорографії. А окремі категорії працівників (вчителі, поварі, медики) щороку. Всі ці обстеження проводяться в поліклініках за місцем проживання безкоштовно і безвідмовно – згідно ст.49 Конституції України.
        Насамкінець хочу додати, що хвороба лікується, однак, успішність і темпи одужання залежать від того, на якому етапі захворювання людина звернулася. Адже чим раніше діагностовано туберкульоз, тим ефективнішим і швидшим буде ліккування, яке і без того є клопітким і тривалим (від 6 до 10 місяців). І тут необхідна висока свідомість і відповідальність кожної людини, особливо це стосується великої категорії безробітних, або працюючих нелегально. Вони  не цікавляться своїм здоров’ям, а ж поки хвороба їх остаточно не зламає.                Та до цього може пройти чимало часу, протягом якого вони є реальною загрозою для своїх рідних і оточуючих їх людей.    
        ІМУНОЛОГ  -  Хочу звернути увагу присутніх на те, що потрапивши в організм мікобактерія не завжди спричиняє розвиток хвороби. Насправді при контакті з хворими інфікується близько 30 - 50 відсотків людей і лише                   10 - 15 % з них занедужують на туберкульоз, решта залишаються здоровими. Це говорить про те, що для розвитку хвороби недостатньо наявності джерела хвороби (хворих людей, заражених продуктів харчування тощо). Недостатньо і механізму передачі, тобто шляху проникнення збудника в організм здорової людини. Конче необхідний третій компонент - сприйнятливість організму до туберкульозної інфекції. І ця сприйнятливість можлива лише при ослабленні імунітету людини. Нам відомо, що імунна система це надійний механізм організму, який спрямований на збереження внутрішнього середовища, розвиток захисних реакцій проти генетично чужорідних речовин, якими можуть бути чужорідні клітини і мікроорганізми та їх токсини. Імунний щит доволі міцний. До його складу входять природжені і набуті елементи захисту, специфічна і неспецифічна опірність організму, представлена цілою армією різноманітних агентів, що постійно насторожі. Без них ми б просто не вижиди у світі, де стільки мікроорганізмів, шкідливих речовин і факторів, що згубно діють на наш організм. До того ж, люди навчилися виробляти у себе штучно антитіла проти окремих захворювань, щоб підвищити протидію їм. Зокрема і проти туберкульозу. Уже в перші дні після народження дитини (на 3 - 5 день) проводять першу вакцинацію БЦЖ, та ревакцинацію у 7 та 14 років. Такий посилений захист зберігається протягом 5 - 10 років. Треба відмітити, що є багато різних думок, щодо вакцинації. Одні ’’за’’, інші категорично ’’проти’’. Однак вакцинація тривалий час дає свої позитивні результати, тому кожен має право визначатись самостійно. Все це підтверджує той факт, що не всі люди, в організм яких потрапляє палочка Коха захворіють, але лише ті у яких ослаблений імунітет та відсутня вакцинація.
        Найсильніше ослаблюють імунну систему такі фактори, як:
-         зловживання алкоголем, куріння;
-         погане харчування;
-         погіршення побутових та виробничих умов;
-         постійні стреси, перевтоми.
        І тут, звичайно, основну відповідальність треба покласти на людину. Від неї, насамперед, залежить який спосіб життя вона веде, як піклується про своє здоров’я і наскільки висока імовірність у неї захворіти на той же туберкульоз. Кожен з нас може як послабити, так і підсилити свою стійкість проти хвороби. Пам’ятайте, ваше здоров’я – у ваших руках!      
       
        СОЦІОЛОГ  -  Я вважаю, що не останню роль в тому, як і в яких умовах живе людина, відіграє суспільство і держава в цілому. І від того, наскільки соціально захищиними і  матеріально забезпеченими є громадяни, дуже часто залежить їх спосіб і рівень життя. Чи може людина, отримуючи мізерну пенсію чи зарплату, забезпечити собі нормальні для життя умови: повноцінне харчування, відповідний одяг, засоби гігієни, належний відпочинок. Зрозуміло, що ні! Звідси - постійні стреси, хронічне недоїдання, перевтома, недосипання           і т.д.
        Не дивно, що згідно соціологічних досліджень, туберкульоз - відзеркалення соціально - економічного неблагополуччя в державі. Найскладніша ситуація з туберкульозом саме у бідних країнах. До них віднесені всі посткомуністичні країни та більшість країн Африки і Азії. Україна в цьому переліку посідає 5 місце за захворюваністю на туберкульоз.
        Звичайно і Президент і Верховна Рада, і Кабінет Міністрів України розробили ряд заходів, прийняли немало законопроектів направлених на боротьбу з туберкульозом. Та це не вплинуло належним чином на епідемічну ситуацію - вона лише погіршується. В чому причина? Річ в тому, що ці заходи потребують належного фінансування для того, щоб вони почали ефективно втілюватись і діяти. Нажаль, коштів на це у держави недостатньо. Тому багато програм покладено на місцеві бюджети, в яких залишається незначні крихти і фінансування здійснюється за залишковим принципом. До цього ж відбувається руйнування матеріально – технічної бази та скорочення кадрового потенціалу протитуберкульозної служби. І це в період епідемії туберкульозу. Так за 1995 -2005 рр. в Україні ліквідовано: 58  протитуберкульозних диспансерів, а це більше третини усіх закладів; скорочено 455 фтизіатрів, що складає понад               13 відсотків від їх загальної кількості і при цьому, практично ніхто не йде у фтизіатрію - адже зарплати мізерні і жодних пільг, окрім 15 % надбавки за шкідливість. Хіба це не парадокс.
         Та недостатнє фінансування протитуберкульозних заходів і взагалі охорони здоров’я - не єдиний фактор, який сприяє погіршенню ситуаціїї з хворобою в країні. Значний вплив мають також і зниження життєвого рівня громадян, екологічне забруднення території України, збільшення рівня безробіття, соціальна дезадаптованість населення та особиста безвідповідальність.

УЗАГАЛЬНЕННЯ
                                    Отже туберкульоз - інфекційна, соціально небезпечна хвороба, збудниками якої є мікобактерії туберкульозу.
         Передається повітряно - крапельним, повітряно – пиловим, аліментарним, контактно - побутовим та трансплацентарним шляхом.
         Недуга розвивається в організмі з ослабленим імунітетом.
         Характерними ознаками є: кашель протягом 3 тижнів і більше; зниження маси тіла; слабкість, втомлюваність, підвищена пітливість; субфебрилітет або лихоманка. Поширенню хвороби сприяють: погіршення соціально - економічного рівня; безробіття; недотримання правил особистої гігієни, зниження соціальної культури громадян.
                                                              РІШЕННЯ СУДУ

         1.Палочку Коха визнати невинною у захворюваності людей, тварин і поширенні хвороби, та відпустити за умови постійного контролю за її поведінкою.
         2.Людину - біологічний вид HOMO SAPIENS – визнати винною у поширенні та захворюванності на туберкульоз.
         3.Присудити людині:
         - своєчасно проводити запобіжні щеплення в перші 3 – 5 днів після народження та у 7 і 14 років;
         - дітям до 14 років проходити щорічну туберкулінодіагностику, тобто пробу Манту;
         - особам від 15 років і старшим один раз у 2 роки, а деяким професійним категоріям 1 раз у рік проходити флюорографію;
         - уникати прямих контактів з хворими на туберкульоз;
         - вести здоровий спосіб життя;
         - недокурювати після будь - кого цигарки;
         - користуватися особистими предметами гігієни;
         4.Людям, що живуть поруч з хворими, членам їх сім’ї необхідно:
         - створити умови, щоб хворий - бактеріовиділювач, що є заразний, був ізольований в окремі кімнаті, а при потребі в стаціонар;
        - користуватися окремим від хворого посудом;
        - регулярно провітрювати житло, проводити щоденно вологе прибирання;
        - виварювати рушники і білизну хворого;
        - обробляти харкотиння, плювальниці та серветки хворого 5 % розчином хлораміну;
        - обов’язково проходити регулярно флюорографічні огляди. 

                                 ІІІ. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛ     (розв’язати кросворд на тему: ’’Туберкульоз’’). Додаток 4.

ІУ. ПІДСУМОК ЗАНЯТТЯ
    1.Оголошення оцінок.
       2.Завдання додому.    1) Вивчити :           - причини та шляхи  поширення туберкульозу;
                                   -основні симптоми та особливості перебігухвороби;
                                   - специфічні та неспецифічні заходи профілактики;
                                   2)  Запропонувати  власні методи  боротьби з хворобою.
      
Додаток 1.   Тестові завдання   Інфекційні захворювання    
Варіант 1
        1.Характерною особливістю інфекційних захворювань є:
        а.) Наявність збудника.
        б.) Несподіваний,гострий початок .
        в.) Спадковість.
        г.) Хронічний перебіг . 
        2.Джерелом інфекційних захворювань, як правило, є:
        а.) Повітря.
        б.) Хворі люди. 
        в.) Віруси і бактерії.
        г.) Предмети побуту. 
        3.Кишково - шлункові інфекції найчастіше передаються:
        а.) З продуктами харчування.
        б.) Через укуси комарів, кліщів, вошей. 
        в.) Повітряно - крапельним шляхом.
        г.) Через руко потискання, поцілунки.  
        4.Продромальний період це:
        а.) Період, коли з’являються перші симптоми захворювання..
        б.) Період, коли стають помітними типові симптоми хвороби. 
        в.)Період, коли типові ознаки  зникають.
        г.)Період з моменту зникнення основних ознак хвороби. 
        5.Зоонозними є захворювання:
        а.) СНІД.
        б.) Сказ. 
        в.) Кір.
        г.) Грип.
        6.Найтриваліший інкубаційний період можливий при зараженні:
        а.) Грипом.
        б.) Туберкульозом. 
        в.) СНІДом.
        г.)  Гонореєю. 
        7. Характерними ознаками сифілісу є:
        а.) Поява округлої,червоної та безболісної виразки на статевих органах.
        б.) Висипка у вигляді міхурів,які поступово підсихають,утворюючи кірочки . 
        в.) Свербіж,печія та специфічні виділення із статевих органів.
        г.) Підвищення температури тіла,нежить,кашель,головний біль. 
        8. Характерними ознаками холери є:
        а.) Висипка у вигляді міхурів, заповнених блідою рідиною.
        б.) Сильна діарея білуватого водянистого характеру,спрага, блювання. 
        в.) Підвищення температури і пітливість,збільшення лімфовузлів.
        г.) Постійний кашель з виділенням мокроти.
        9. Зараження гонореєю найчастіше відбувається:
        а.) Трансплацентарним шляхом.
        б.) Повітряно-крапельним шляхом. 
        в.) Статевим шляхом.
        г.) Трансмісивним шляхом.
       10. СНІД передається:
        а) При укусах комах.
        б) При поцілунках.
        в) При проведенні ін’єкцій нестерильними шприцами.
        г) При кашлі,чханні хворої людини.






      
    Варіант 2
        1. Характерними особливостями інфекційних захворювань є:
        а.) Загальна слабкість, озноб.
        б.) Можливість передачі захворювання. 
        в.) Летальний кінець.
        г.) Постійне підвищення температури .
        2.Збудниками інфекційних захворювань є:
        а.) Патогенні мікроорганізми.
        б.) Домашні тварини.
        в.) Вода.
        г.) Немиті овочі та фрукти. 
        3. В результаті введення людині вакцини формується імунітет:
        а.) Природжений(спадковий).
        б.) Набутий природній. 
        в.) Набутий активний.
        г.) Набутий пасивний. 
        4.Кров’яні інфекції найчастіше передаються:
        а.) Через укуси комарів, кліщів, вошей.
        б.) З продуктами харчування. 
        в.) Повітряно - крапельним шляхом.
        г.) Через руко потискання, поцілунки. 
        5.Інкубаційний період це:
        а.) Період, коли з’являються перші передвісники хвороби.
        б.) Період з моменту проникнення збудника в організм і до появи перших ознак хвороби.
        в.)Період, коли типові ознаки захворювання стають менш виразними .
        г.) Період, коли стають виразними типові симптоми хвороби. 
        6.Антропонозними є захворювання:
        а.) Сказ.
        б.) Малярія. 
        в.) Кір.
        г.) Чума. 
        7.До захворювань,що передаються переважно статевим шляхом належить:
        а.) Грип.
        б.) Сказ. 
        в.) Кір.
        г.) Сифіліс. 
        8. Характерними ознаками корости є:
        а.) Підвищення температури,головний біль,кашель .
        б.) Висипка у вигляді міхурів, заповнених блідою рідиною. 
        в.) Дрібний висип і свербіж,що посилюється вночі.
        г.) Свербіж,печія та специфічні виділення із статевих органів.
        9. Зараження холерою найімовірніше може відбутись:
        а.) При купанні в заражених водоймах.
        б.) При укусах собаки.
        в.) При статевих контактах.
        г.) Повітряно-крапельним шляхом.
       10.Основний шлях передачі сифілісу:
        а) Повітряно-крапельний.
        б) Контактно-побутовий.
        в) Статевий.
        г) Трансмісивний.








Додаток 4.
Кросворд до теми: ’’ Інфекційні захворювання. Туберкульоз’’.

1













2







3



4











5













6




7












8







9







10













11











По горизонталі:

1.Збудник туберкульозу.
2.Давня назва туберкульозу.
3.Протитуберкульозна вакцина (абривіатура).
4.Спеціалізовані протитуберкульозні лікувальні заклади.
5.Перший ефективний антибіотик проти туберкульозу.
6.Німецький вчений, який відкрив збудника туберкульозу.
7.Температура, що характеризується коливанням показників в межах                      37,2 - 37,5 градусів.
8.Типова ознака легеневого туберкульозу.
9.Можливий фінал нелікування туберкульозу.
10.Метод обстеження, що дає можливість виявити закриту форму туберкульозу.
11.Спеціаліст, який займається лікуванням хворих на туберкульоз.





                  


1 коментар:

Залиште, будь ласка, свій коментар, відгук, зауваження тощо. Щиро дякую!