11.12.17

Серцево - судинні захворювання.

Експрес опитування   +  ситуаційні задачі 


І варіант.   Завершіть речення.                        
1.Один із факторів, що сприяє розвитку серцево-судинних захворювань і залежить від стану здоров’я батьків є ………………………………………
2.Основною причиною формування у кровоносних судинах атеросклеротичних бляшок є наявність у крові великої  кількості ………………………………………………………….       
3.Судини, які живлять м’яз серця, називаються …………………………………………
4.Хронічне захворювання,яке характеризується розширенням стінок  вен, це ……………..
5.Термін, яким називають постійне підвищення артеріального тиску  ……………………
6.Орган,який уражається при інфаркті, це ………………………………………………..
7.Стійке психологічне напруження,що спричиняє спазм кровоносних судин і посилює розвиток серцево-судинних захворювань - ………………………………………………….
8.Згусток крові,який перешкоджає нормальному відтоку крові ,та,нерідко,є причиною інфаркту………………………………………………………………………………………………
9.Приступ серцевої недостатності,що виникає,зазвичай,під час фізичних чи психічних навантажень,та проявляється важким диханням,слабкістю,стисканням у грудях ……………
10.Лікарський засіб,який можна використати під час приступу інфаркту  ………………….





2 варіант.   Завершіть речення.
1.Явище,яке розвивається в результаті обмеженої рухової активності і сприяє формуванню серцево-судинних захворювань ………………………………………………………………..
2.Основною причиною стійкого звуження просвіту кровоносних судин є формування в них ............................................................................................................................................................
3.Судини,які несуть кров до серця - це ………………………………………………………..
4.Хронічне захворювання,при якому відбувається звуження просвіту кровоносних судин,що призводить до недостатнього кровозабезпечення всього  організму  це ………………………
5.Явище,що характеризується наявністю надлишкової маси тіла,та сприяє розвитку серцево-судинних захворювань ……………………………………………………………………… 
6.Орган,який уражається при інсульті ………………………………………………………..  
7.Отруйна речовина,що входить до складу тютюнового диму і спричиняє спазм кровоносних судин…………………………………………………………………………………………….
8.Рівень(показник) артеріального тиску при гіпертонічній хворобі може становити ……….. 
9.Приступ гострої серцевої недостатності,спричинений порушенням кровозабезпечення ділянки серцевого м’язу та   її некрозом це - ………………………………………………..
10.Під час приступу стенокардії («грудна жаба») можна використати лікарський засіб……………………………………………………………………………………………..




ЗАДАЧІ  "Серцево-судинні захворювання"
 1.        У чоловіка 50 років спостерігаються задишка нападоподібного характеру, кашель з важким видаленням  слизової мокроти. Характерний гучний свистячий видих. Шкіра ціанотична, вкрита потом. Дихання ослаблене. На що вказують дані симптоми? Як допомогти хворому?

                                                                                                                
2.      Раптово, після емоційного напруження, у хворого з'явився сильний головний біль, який не проходив після застосування знеболюючого засобу. Крім того, хворого турбували запаморочення, нудота, блювання, миготіння мушок перед очима. АТ-200/110 мм рт. ст., пульс - 90 ударів за 1 хв., шкіра обличчя і шиї рожева, волога. На який паталогічний стан вказують ці симптоми? Що  робити?

3.       Після фізичного навантаження у хворого раптово з'явились задишка та інтенсивний стискаючий біль за грудиною, який віддає в ліве плече і руку. Вкажіть на можливе захворювання і обсяг першої допомоги.


4.          Під час виробничих зборів, в результаті сильного хвилювання  хвора П. відчула різку слабкість, задишку і біль за грудиною. Помітне різке поблідніння шкіри. Що спричинило  такий патологічний стан у хворої?  Вкажіть заходи першої допомоги.


 5.     Хворий Н. 54 років  раптово упав в офісі. У нього помітна асиметрія обличчя, мова нерозбірлива, не може підняти праву руку. Про що свідчать ці симптоми.


6.      Під час куріння у чоловіка 60 років раптово виник гострий біль за грудиною, який віддає в ліве плече і руку і триває більше 20 хвилин. Хворий зблід, важко дихає  і скаржиться на посилення болю. Ознаками чого можуть бути дані симптоми у чоловіка?


7.      У хворого 68 років, на дачі, під час фізичного навантаження раптово  виникли  задишка та   біль за грудиною, він помітно зблід. Після прийому ліків та незначного відпочинку  його самопочуття значно покращилось. Який стан розвинувся у хворого?


8.      Хвора К. 48 років скаржиться на сильний головний біль в потилиці, потемніння в очах і шум у вухах, слабість. Дана симптоматика виникла після   вживання спиртного та кави. АТ коливається від 160/100 до 180/110 мм рт. ст., ЧСС – 94 уд/хв. Про що свідчать ці симптоми?








2 коментарі:

  1. Дякую за цікаву та корисну добірку завдань для контролю знань. Мені дуже подобається Ваш блог.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щиро вдячна за Ваш коментар, пані Юліє. Мені важливо і приємно, що даний матеріал був для Вас корисним. Сподіваюсь на подальшу співпрацю.

      Видалити

Залиште, будь ласка, свій коментар, відгук, зауваження тощо. Щиро дякую!