21.02.18

10 клас ІІ семестр

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ ДО ТЕМИ
 «ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ПОРАНЕННЯХ» 
  


Задача №1
 Внаслідок автокатастрофи у людини є рана на передпліччі, з якої витікає струмінь темно-червоної крові. Визначте вид ушкодження. Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.

Задача №2
  При розпилюванні дошки, столяр пошкодив ногу нижче коліна. В результаті чого почалася інтенсивна пульсуюча кровотеча. Визначте вид кровотечі та продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.

Задача №3
Хворий скаржиться на появу колотої рани і відчуття жару у ділянці стопи. При огляді  на  поверхні рани  видно почервоніння та набряклість. Назвіть попередній діагноз. Що необхідно зробити?

Задача №4
 У потерпілого спостерігається рана в ділянці стегна з якої пульсуючим струменем витікає яскраво червона кров.  Визначте вид кровотечі та продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.  Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.

Задача №5
 Під час гри у футбол учень отримав рвану рану долоні, що злегка кровоточить і сильно забруднена землею. Яку допомогу слід надати? Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.

Задача №6
Після контакту дитини з кошеням у неї помічено подряпини на кисті правої руки. Опишіть особливості такого ушкодження. Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.


 Задача №8
 В результаті падіння потерпілий пошкодив коліно. Спостерігається незначна кровотеча. Однак через деякий час коліно набрякло, почервоніло, стало гарячим на дотик, з’явився пульсуючий біль. Який попередній діагноз. Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.




Задача №9
 Внаслідок падіння  у постраждалого наявна  кровотеча  з носа і пригнічення свідомості.  Вкажіть імовірні причини такого стану. Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.


 Задача №10
 В результаті падіння людина скаржиться на сильну біль у ліктьовому суглобі. При огляді виявлено терту рану ліктя. Спостерігається незначна кровотеча і забруднення рани землею. Вкажіть можливі ускладнення. Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.   


Задача №11
У результаті дорожньо-транспортної пригоди у водія  спостерігається в потиличній ділянці - забійна рана розміром 2x2 см з помірною кровотечею.
Після короткочасної втрати свідомості, постраждалий скаржиться на сильний головний біль і нудоту, не пам’ятає останніх подій. Визначте  характер ушкодження. Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.


Задача №12
Після падіння зі сходів потерпілий на якийсь час втрачав свідомість. Він скаржиться на біль у ділянці перенісся, слабкість, запаморочення, неможливість широко відкрити рот через біль у нижній щелепі. Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.


Задача №13
У результаті наїзду автомобіля на дерево передній пасажир вилетів через лобове скло. Потерпілий без свідомості. В нижній третині лівого стегна є рана, з якої сильно пульсує кров. Визначте ушкодження . Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.


Задача №14
Збитий автомобілем потерпілий лежить на спині. Чоловік скаржиться на сильний біль в ділянці грудей . У нього дихання важке, шумне.  При огляді   виявлено  рану в правій частині грудей. Вкажіть характер поранення. Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.
  

 
Задача №15
У результаті дорожньо-транспортної пригоди: Травмований водій. У нього нижній третині правого  стегна є рана, з якої інтенсивно пульсує кров. . Вкажіть характер поранення. Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.


Задача №16
Потерпілого збив автомобіль. При огляді він при свідомості, блідий, говорити не може, рот напіврозкритий, дихає вільно. Нижня щелепа зміщена вліво, в куті нижньої щелепи забійно-рвана рана. З рани і з рота повільно стікає кров.
 Вкажіть характер поранення. Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.


Задача №17
Хлопець впав на будівництві. При огляді він без свідомості, блідий, вкритий холодним липким потом. На животі - рвана рана розміром 4x4 см, з якої виступає частина кишки. На одязі сліди блювотних мас. . Вкажіть характер поранення. Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.


Задача №18
Несучи скляну тару робітник складу впав. При огляді виявлено, що він
 блідий, байдужий до оточуючих, на запитання не відповідає. Пульс - 150 ударів за хвилину, ниткоподібний, дихання прискорене. На животі є рана розміром 10x15 см, з якої  стирчать уламки скла, помірно витікає кров. Вкажіть характер поранення. Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.

Задача №19
У результаті необережного поводження із сокирою травмовано лісоруба. Він лежить на спині, блідий, байдужий до оточуючих, на запитання не відповідає. На нажній частині гомілки - рана розміром 10x15 см, з якої масивним струменем витікає темно-червоного кольору кров. . Вкажіть характер поранення. Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.

Задача №20
Після падіння зі сходів у потерпілого спостерігається поранення грудної клітки.  Він лежить на спині, блідий, важко дихає. На місці поранення кровотеча незначна. . Вкажіть характер поранення. Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.



Задача №21
 Людина отримала удар ножем у живіт. Ніж стирчить з рани.  Постраждалий без свідомості, блідий, дихає поверхнево, пульс ледве відчутний.  . Вкажіть характер поранення. Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.

Задача №22.
Хлопця  неочікувано вкусила собака за ногу. Вкажіть характер поранення. Якими  можуть бути наслідки.  Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.

Задача №23.
Підліток  розбив голову в ділянці тімені. Рясно тече кров. Він при свідомості, скарг не має.Вкажіть характер поранення. Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.

Задача №24.
Робітник наступив на гвіздок і пробив ногу. Якими  можуть бути наслідки.  Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.

Задача №25.
 При падінні людина наткнулася на гострий металевий предмет і отримала рану грудей. З рани витікає піниста кров. Про що це свідчить? Якими  можуть бути наслідки.  Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.

Задача №26.
Через необережність на виробництві  сталась аварія, в результаті якої в одного з робітників  сильно пошкоджено одне око. Якими  можуть бути наслідки.  Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.


Задача №27.
Нарізаючи салат жінка поранила ножем великого пальця правої  руки.  Продемонструйте алгоритм  домедичної  допомоги.


Задача №28.
Готуючи вечерю чоловік пошкодив великий і вказівний пальці лівої руки. Якими повинні бути дії чоловіка.  Продемонструйте алгоритм  самодопомоги.





3 коментарі:

Залиште, будь ласка, свій коментар, відгук, зауваження тощо. Щиро дякую!