09.04.17

Досвід до військової підготовки у різних країнах.


В Україні передармійська підготовка здійснюється в загальноосвітніх навчальних закладах на уроках захисту Вітчизни. Крім того, є мережа військових ліцеїв, навчальних закладів з посиленою військово-фізичною підготовкою, ліцеїв МВС, кадетських класів.  
Як же відбувається процес підготовки учнівської молоді  до військової служби в армії  у різних країнах світу?

США.
У США засновано федеральну програму з довійськової підготовки молоді JROTC (Junior Reserve Officers’ Training Corps). Мета програми – виховання у молоді почуття громадянськості та патріотизму, впевненості у власних силах, лідерстві, підвищенні рівня фізичної підготовки, поваги до американських військових сил та їх значення у захистові національних інтересів. У Статуті JROTC зазначено: «Я – майбутнє Сполучених Штатів Америки», що підкреслює соціальну значущість особистості школяра. Відповідальність за реалізацію програми, зокрема і фінансову, покладено на Міністерство оборони США. Пентагон щороку виділяє на цю програму із власного бюджету приблизно 400 млн. доларів. Крім того, забезпечує курси навчальними матеріалами, формою, зброєю, військовими таборами.
Більшість шкіл розраховані на три–чотири роки навчання. Основні предмети – військова історія і статут, основи громадянської та фізичної підготовки. В таких навчальних закладах опановують стрільбу, проводять навчальні табори, заняття з топографії та орієнтування на місцевості, управління військовою технікою. Деякі школи організують відвідини військових баз під час шкільних канікул.
Викладачами на цих курсах зазвичай стають військові запасу або військові-пенсіонери, які мають достатній досвід для навчання молоді. У школах викладачам виплачують різницю між розміром пенсії та платнею, яку вони отримували на військовій службі.
Адміністрації шкіл зацікавлені мати класи довійськової підготовки. Для цього навчальні заклади отримують від держави фінансову та іншу допомогу. Дослідження свідчать: школярі таких класів краще ставляться до навчання, більш дисципліновані, мають ліпшу фізичну форму на відміну від юнаків, які не є кадетами цієї програми.
Відкриття у школах класів JROTC підтримують і більшість батьків, які вважають ці заходи соціально корисними – вони залучають молодь до потрібної справи і відволікають від негативного впливу вулиці. Проходження цих курсів – справа добровільна, але школярі із задоволенням долучаються до нього, адже це можливість отримати військову спеціальну підготовку, а в подальшому – роботу за військовими спеціальностями.
Сьогодні у класах JROTC навчаються більш як 600 тисяч американських юнаків і дівчат. Але потрапити до такого класу непросто – на 140–150 місць поступає до двох тисяч заявок, себто 13 осіб на місце! Причому тест на фізичну витривалість – обов’язковий.
Випускники цих курсів можуть служити у діючій армії солдатами, але залежно від терміну підготовки розраховують на одержання звання рядового кадета або рядового першого класу. Про значення й масштабність довійськової підготовки свідчить той факт, що 40% від загальної кількості генералів в армії США починали свою кар’єру на курсах JROTC.
Велика Брітанія..

У Великій Британії підготовка до армії здійснюється на курсах позавійськової підготовки. У школах і коледжах на добровільних засадах організують юнацькі воєнізовані об’єднання й армійські кадетські підрозділи, корпуси авіаційної та морської підготовки. Сьогодні там навчаються приблизно 140 тисяч осіб, зокрема 3 тисячі дівчат. До кадетських підрозділів приймають молодь від 11 до 18 років.
Термін базового навчання – 1 рік, який за бажанням школярів може бути подовжено ще на один. Упродовж першого року проходять стройову та вогневу підготовку, на другий рік – навчаються за військовою спеціалізацією. Наприклад, кадетський корпус авіаційної підготовки надає молоді необхідні навички для служби у військово-повітряних силах. Останнім часом там навчаються до 40 тисяч кадетів і більш як 6 тисяч кандидатів у кадети. Згідно зі статистичними показниками, до 30% випускників пов’язують своє життя із Королівскими ВПС.
У 19 університетах країни є трирічні курси, де готують офіцерів до збройних сил Великої Британії. Програми таких курсів відповідають програмам військових училищ і розраховані на три роки навчання. Але головна підготовка офіцерського складу здійснюється у Королівській військовій академії Сандхарст (Royal Military Academy Sandhurst). До речі, до 10% її загального складу – жінки і громадяни інших держав.
Серед занять найважливішими є кроси і марш-кидки вдень і вночі по важкопрохідній місцевості зі значним вантажем. Причому дистанція і вага викладки постійно збільшуються, щоб кожне тренування закінчувалося на межі фізичних можливостей солдатів.
Франція.

У Франції у загальноосвітніх школах на військову підготовку виділяють 300 годин на рік. У коледжах і ліцеях уведено обов’язковий предмет – військове навчання, де опановують принципи й організацію національної оборони. Особливу увагу приділяють підготовці молоді перед вступом до військових училищ. Наприклад, є мережа середніх навчальних закладів військової спрямованості – ліцеї, що готують вступників до вищих військових навчальних закладів. Термін навчання там – три роки. Курсанти першого року отримують військові знання та навички, які потрібні командиру відділення. У наступні два роки вони проходять військову підготовку в обсязі, достатньому для управління підрозділами, меншими за роту. Після закінчення шкіл офіцерів направляють до служби у війська. У Франції дев’ять таких шкіл: піхотна, бронетанкова, артилерійська, авіаційна, транспортних військ, інженерних військ, зв’язку, матеріально-технічного забезпечення. Найбільш відомим військовим закладом є особлива військова школа Сен-Сір.
Ізраїль .

В Ізраїлі є суттєва відмінність від інших країн у підготовці молоді до служби в армії. Фахівці з різних країн визнають, що ізраїльська армія самооборони є єдиним прикладом постійної військової готовності.
В Ізраїлі до армії призивають і чоловіків, і жінок. Молодь від 14 до 18 років вступає до напіввійськової організації «Гадна» (Молодіжні батальйони), де проходить підготовку до служби в армії.
Є розгалужена мережа спеціалізованих шкіл для підлітків, які пов’язують своє життя із військовою службою. Зокрема, багато коледжів військово-повітряних сил і військово-морського флоту. Наприклад, в Акко є школа морських офіцерів, до якої приймають підлітків 13–15 років. Підготовка офіцерів-піхотинців займає півроку, а морських офіцерів – 20 місяців. Льотчиків навчають три роки, після чого вони отримують офіцерське звання й диплом, прирівняний до диплома бакалавра.
З 2001 року в Ізраїлі введено змішану підготовку курсантів-жінок і курсантів-чоловіків, а в навчальних центрах роти і батальйони мають змішаний тип.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште, будь ласка, свій коментар, відгук, зауваження тощо. Щиро дякую!