09.04.17

Служба в армії

Умови проходження служби в різних країнах 


Ізраїль. Повістку отримає кожен 

Відповідно до закону про військову службу, призову до армії оборони Ізраїлю підлягають усі громадяни країни, які досягли 18-річного віку. Причому, як юнаки, так і дівчата, придатні за станом здоров'я. Повістки отримують також особи, відповідного віку, що володіють статусом «постійних жителів». Термін строкової служби для чоловіків - 36 місяців, для жінок - 24.

Від призову в ЦАХАЛ звільняються заміжні. Молодим релігійним жінкам пропонується пройти альтернативну службу. Але і вони віддають перевагу армійському призову. Чоловіки, які навчаються у навчальних закладах, що належать до ультраортодоксальних таборів, отримують відстрочку від призову на час навчання, яке іноді триває все життя. Однак дух патріотизму, який прямо пов'язаний зі службою в армії, змушує багатьох молодих ультраортодоксів переривати навчання і йти на службу.

У цілому ж відстрочка студентам надається у вкрай рідкісних випадках і має ряд особливостей. Випускники шкіл з відмінними атестатами мають право звернутися до міністерства оборони з проханням дозволити їм проходження строкової військової служби після отримання першого або відразу ж другого ступенів освіти. Міноборони такий дозвіл може дати, але з умовою, що прохач відслужить після закінчення університету три роки строкової служби та ще чотири після отримання офіцерського звання. Щоправда, міноборони при цьому повністю оплачує не тільки навчання і проживання в університетському кампусі, але і щорічну відпустку і навіть - якщо таке станеться - весільну церемонію. Зрозуміло, що армія таким чином отримує у своє розпорядження інтелектуальну еліту молоді, бо, відслуживши сім років офіцерами за своїми спеціальностями, багато і подальше життя пов'язують з армією.

Однак тут є один нюанс: армія зацікавлена майже виключно у фахівцях технічного і природничо-наукового профілю, лікарях, значно менше у психологах і перекладачах. Тому основна маса студентів-гуманітаріїв шансів завершити вищу освіту до армії не має. Бувають випадки, коли випускники шкіл, які не досягли призовного віку і придатні за станом здоров'я до військової служби, встигають вступити до вузу і почати там навчання. Однак без відповідного дозволу міноборони продовжити навчання такий студент не може. Його навчання в університеті або коледжі на час служби переривається.

З іншого боку, якщо призовник в своєму доармійському житті з якихось причин не отримав атестата, то армія зобов'язана надати йому можливість завершити середню освіту у повному обсязі.

До речі

При цьому треба мати на увазі, що будь-який демобілізований отримує значні грошові кошти на навчання у вузі (або на професійних курсах) або на відкриття власного бізнесу. Не дивно, що чимало молодих представників «арабської вулиці» Ізраїлю висловлюють готовність служити в армії. Ті, хто проходить альтернативну службу (така можливість надається арабам і бедуїнам), також отримують гроші, щоправда, дещо менші суми, на навчання чи на відкриття власного бізнесу.

Фінляндія. Гарячий фінський воїн

Термін служби у фінській армії - 11 місяців. Призовний вік - 18 років. Щоправда, студентам на час навчання може бути надана відстрочка.

Багато молодих людей зловживають цією можливістю і не поспішають отримати диплом, намагаючись по максимуму відстрочити службу в армії. Однак віддати свій борг батьківщині їм все одно доводиться, оскільки у цій країні підлягають призову чоловіки до 60 років.

Тому багато хто вважає, що краще відразу у 18 років піти служити, ніж переносити військові будні на більш пізній вік, коли треба вже займатися кар'єрою і виховувати дітей. І зрозуміло, деякі студенти воліють не зловживати відстрочкою і відслужити під час навчання, для чого навчальний заклад зобов'язаний надати такому студенту відповідну відпустку.

Всі призовники фінської армії, незалежно від віку та освіти, проходять службу в армії на рівних умовах. Єдиний виняток - це віросповідання, яке не дозволяє брати до рук зброю Такі релігійні юнаки йдуть на цивільну службу, яка зазвичай проходить у лікарнях, будинках престарілих або в соціальних центрах, де вони працюють повний робочий день. Але, як показує практика, молоді люди після проходження подібної альтернативи, піддаються у суспільстві ще більш злісним глузуванням, аніж ті, хто від армії взагалі «відкосив».

Довідка «ВП»

У Фінляндії старанно приховують факти ігнорування молоддю необхідності пройти армійську службу. А адже, молодь все частіше саботує заклик. Нерідко бувають випадки, коли хлопці йдуть на медогляд у п'яному вигляді, ведуть себе неадекватно, демонструють наявність у себе ознак нестійкої психіки. Фінські юнаки також обізнані, що осіб, схильних до депресій, а також залежних від Інтернету, в армію не беруть. Ці поблажки в правилах для майбутніх призовників все частіше йдуть у хід у фінської молоді.

Головна причина, чому фінські хлопці не прагнуть іти в армію, полягає в тому, що вони не знаходять для себе у військовій службі нічого корисного і цікавого. Деякі навіть вважають, що фінська армія носить лише символічний характер і реально не відіграє ніякої ролі у забезпеченні безпеки держави.

Південна Корея. Борг Батьківщині віддають з радістю

Служать всі. Якщо здоров'я не дозволяє бігати з автоматом - призовнику знайдуть місце у тилу, але своє він точно відслужить. На того, хто не був у армії, багато хто буде косо дивитися, а при прийомі на роботу його точно запитають, що ж завадило «віддати борг Батьківщині». І відсутність армійського досвіду точно стане мінусом при оцінці його кандидатури.

Все просто: зовсім поряд з Сеулом - КНДР, з якою у Південної Кореї відносини далеко не найпростіші. Тому служба у збройних силах строком не менше двох років є обов'язковою для всіх чоловіків країни. І навчання у вузі - не перешкодою для виконання «священного обов'язку». Студенти служать стільки ж і так само, як всі інші - не менше двох років, поблажок тут немає. В принципі, студенти можуть, хоча і з великим скрипом, кожен раз переносити термін служби і навіть, можливо, дотягнути до закінчення вузу. Але все одно від армії не відкрутяться. І, тому, як правило, багато студентів прагнуть по можливості раніше відслужити в армії - йдуть на призовні пункти відразу після першого семестру або першого курсу навчання. Щоб потім, повернувшись, уже доучуватися зі спокійною совістю. Служба без відриву від навчання або служба «уривками» - не передбачена.

Взагалі, у південнокорейській армії служать всі - відомі актори, зірки шоу-бізнесу, спортсмени, співаки та інші. А якщо якусь «зірку» запідозрять у спробі ухилення або хоча б у прагненні «знайти спокійне місце служби», то гучний скандал гарантований. Спортсменам, щоб на законних підставах уникнути армії, треба завоювати медаль на Олімпійських іграх, «золото» на Азіатських іграх або, у випадку з футболом, дійти до півфіналу Кубка світу, що й сталося з національною збірною Південної Кореї у 2002 році. Але, як можна здогадатися, таких спортсменів небагато, а тому члени національної збірної, як правило, бадьоро надягають військову форму і служать свої два роки.

700 000 «штиків» сьогодні налічує армія Південної Кореї

Повертаючись до студентів, можна додати, що для бажаючих передбачена і служба на офіцерських посадах. Для цього є два шляхи. Бажаючий або подає заяву та під час навчання у вузі регулярно відвідує аналог російської військової кафедри, або здає іспит на посаду офіцера ВПС. Закінчивши кафедру чи успішно склавши іспити, він все одно після вузу повинен буде служити у військах. Хоча і офіцером, але довше, ніж служив би солдатом, тобто більше двох років.

Тому багато студентів для економії часу воліють «відтрубити» свої встановлені «тільки» два роки, не прагнучи отримати лейтенантські погони. Підкреслимо ще раз - ставши офіцерами, південнокорейські студенти у будь-якому випадку пройдуть службу у військах, причому без всяких «альтернатив» і «спрощених варіантів».

Туреччина. З вузів не забирають

Служба у збройних силах Турецької Республіки - святий обов'язок для турків. Стукнуло 20 років - вирушай у казарми, бери автомат і захищай вітчизну.

І ніякої альтернативної служби, незважаючи на періодично виникаючі заклики європейців забезпечити турецьких призовників правом на відмову від військової служби з міркувань совісті. У консервативному турецькому суспільстві ставлення до такої служби неоднозначне, тому вона навряд чи отримає широке поширення.

З вузів тут в армію нікого не забирають, надаючи студентам можливість спокійно отримати вищу освіту. Практикуються також відстрочки у зв'язку з подальшим навчанням у магістратурі і отриманням докторського ступеня аж до 34 років. Однак навіть доктор наук повинен відслужити, хай і недовго - всього 5 місяців, як, втім, і будь-який інший турецький призовник, який закінчив вуз. Для юнаків без вищої освіти термін служби становить 12 місяців. Якогось вікового ліміту на призов в армію не існує, можуть забрити і в 50.

Однак у Туреччині існує можливість цілком легально уникнути військового обов'язку - відкупитися від неї за 30 тисяч турецьких лір (близько 17 тисяч доларів). У попередні роки ця сума дозволяла «горе-призовнику» обмежитися лише 21 днем армійської служби, але сьогодні в міноборони вирішили взагалі відмовитися від тритижневого базового військового навчання, обмежившись лише матеріальною складовою. За словами міністра оборони Туреччини, цією можливістю скористалися близько 70 тисяч турецьких громадян. Відзначимо, що сума для середньостатистичного турецького призовника - чимала. Цікаво, що деякі турецькі банки у цьому зв'язку вже пропонують своїм клієнтам нову послугу - довгостроковий армійський кредит, який дозволяє молодим людям сплатити державі цю суму.

Бразилія. Відслужив - отримай права

Призов у Бразилії триває з січня по червень. Кожен бразилець після досягнення 18 років повинен сам з'явитися у найближчий до місця проживання призовний пункт і зареєструватися. У процесі заповнення анкет він може обрати рід військ, який сподобався йому найбільше: сухопутні війська, флот, авіація. Служба - 12 місяців.

Відстрочки від армії, як такої, тут не існує. Єдиним винятком є студенти медичних і ветеринарних вузів. Їм надається вибір: закінчити інститут і прийти у збройні сили дипломованим фахівцем або перервати навчання на рік. При цьому великої різниці в умовах проходження служби не буде.

У разі, якщо молода людина з тих чи інших причин не може служити у військах, їй надається можливість альтернативної служби, яка триває вже півтора роки. Однак, як розповіли у міністерстві оборони Бразилії, з більш ніж двох мільйонів бразильців, яких щорічно призивають в армію, альтернативну службу вибирають не більше півсотні.

Служба у збройних силах Бразилії приваблива для молодих людей. В першу чергу через те, що, тільки відслуживши, можна стати повноцінним громадянином країни з усіма правами. Адже лише після армії бразилець зможе отримати закордонний паспорт, освіту, влаштуватися на роботу, а також розраховувати на участь у державних програмах, починаючи з безкоштовної медицини і закінчуючи поліпшенням житлових умов.

Всі військовослужбовці в Бразилії володіють тими ж правами, що і працівники цивільних професій. Під час всього періоду служби солдати отримують мінімальний щомісячний оклад - близько 340 доларів. Після демобілізації їм також виплачується певна сума в якості компенсації за невикористану відпустку.

Крім усього іншого, бразильці проходять службу недалеко від свого дому. Навіть якщо молода людина родом з таких мегаполісів, як Сан-Паулу і Ріо-де-Жанейро, місце проходження служби підшукується у передмістях. На території частини солдати живуть тільки під час проходження «курсу молодого бійця». В інший період, якщо немає ніяких чергувань або надзвичайних ситуацій, по закінченні «робочого» дня він може спокійно їхати додому. Хоча у будь-який час він повинен бути готовий повернутися до розташування частини.

До речі

У вільний від служби час солдатам дозволяється відвідувати різні курси. Однак у цьому немає великої потреби, адже саме міноборони надає призовникам можливість безкоштовно опанувати різні професії, починаючи з автомеханіка і теслі, і закінчуючи працівником хлібопекарні та барменом. Щорічно цю можливість використовують близько 15 тисяч молодих людей.

Китай. У них це замість нашої «картоплі»

Збройні сили Китаю - найчисленніші у світі. На дійсній військовій службі - 2,2 мільйона осіб, а у воєнний час під рушницю можуть бути поставлені до 10 відсотків від загального населення країни, що налічує трохи більше 1,3 мільярда.

За наявністю такого людського ресурсу, Китай не відчуває необхідності в обов'язковому призові на військову службу. Навпаки, щоб надіти погони, потрібно скласти іспити.

Щоправда, все це не скасовує обов'язкову початкову військову підготовку, яку проходять студенти всіх вузів країни. Як розповіла п'ятикурсниця одного з медичних університетів Пекіна Я Лін, і юнаки, і дівчата обов'язково на місяць вирушають у літні табори.

Щоправда, відбувається це відразу ж після вступних іспитів до вузу, ще до початку занять. Щось на зразок нашої «картоплі»…

Що стосується військових зборів в Китаї, то зазвичай студентів вивозять у літні табори військових вузів і училищ. Щоправда, живуть вони і осягають ази військових наук окремо від професійних військовослужбовців.

До речі, військову справу уніфіковано для всіх цивільних вузів, не існує розподілу на військово-облікові спеціальності. «Цивільних» на місяць переодягають у військову форму, вони живуть за суворим розпорядком, звільнень у місто не буває. У числі досліджуваних дисциплін стройова, вогнева, фізична підготовки, студіювання статутів, політзаняття.

Студентка Я Лін розповіла, що ставлення з боку командування дуже суворе. Щоправда, для більшості студентів місяць у військовій частині розглядається більше як пригода, ніж сувора праця. Хоча, за її словами, частіше трапляється, що молоді люди страждають від поневірянь і злигоднів військової служби. У той час як дівчата стійко і навіть із запалом їх переносять. Хоча, наприклад, нормативи по фізпідготовці практично однакові, що для юнаків, що для дівчат. А традиційний марш-кидок на 10 км біжать всі разом.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште, будь ласка, свій коментар, відгук, зауваження тощо. Щиро дякую!