27.09.18

28 вересня - Всесвітній день боротьби зі сказом.

Результат пошуку зображень за запитом "сказ симптоми"Щороку, 28 вересня, в чергові роковини смерті французького хіміка і мікробіолога, винахідника вакцини проти сказу Луї Пастера, відзначається Всесвітній день боротьби зі сказом  День встановлений з ініціативи Всесвітнього альянсу по боротьбі зі сказом і Центрів боротьби з хворобами і профілактикою хвороб (м. Атланта, США) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.  Мета Дня – привернути увагу до проблем розповсюдження цієї хвороби, а також до її наслідків. 




Сказ – гостре інфекційне захворювання людини та інших ссавців, яке характеризується ураженням центральної нервової системи. Збудником сказу є нейротропний вірус. Зараження людини відбувається при укусі або потраплянні слини хворої на сказ тварини на ушкоджену шкіру або слизову оболонку. Вірус сказу поширюється по нервових стовбурах, уражаючи нервові центри і кору великих півкуль головного мозку. Спочатку у людини з’являється страх, нервове збудження, яке зростає при ковтанні води (водобоязнь), вдиханні повітря; згодом можуть спостерігатися дезорієнтація з повною втратою свідомості, агресивність, пітливість, рясне виділення слини, підвищення температури тіла, серцебиття та галюцинації. Якщо вчасно не звернутися до лікаря – хворий може померти.  
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), ця хвороба входить у першу п’ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що завдають найбільших соціально-економічних збитків. На сьогоднішній день сказ реєструється у 113 країнах світу. 
Щороку від цього захворювання помирає майже 55 тисяч людей і понад 1 млн. тварин. Прямі збитки від сказу складають майже 4 млрд. євро в рік. Щорічно в Україні реєструється близько 120-140 тисяч осіб, які звернулися за медичною допомогою з приводу укусів тваринами, з яких 60% постраждалих одержують направлення на лікування за підозрою в інфікуванні сказом. На сьогодні існують безпечні й ефективні вакцини, які можуть зупинити розвиток захворювання у людини, покусаної хворою твариною. В Україні останнім часом спостерігався дефіцит вакцини від сказу, хоча наприкінці липня 2016 року наша країна одержала від ЮНІСЕФ понад 91 тисячу доз потрібної вакцини, а на початок вересня її доставили в регіони. Першу вакцину проти сказу в 1881 році винайшов французький мікробіолог і хімік Луї Пастер, у 1885 році він уперше застосував вакцину на хлопчику, якого покусав скажений пес, і дитина вижила. 
 Причиною смерті від цього страшного захворювання стають пізнє звернення до фахівців, і отже, пізній початок лікування, а також перерване профілактичне лікування або порушення режиму поведінки щепленого у період антирабічних щеплень (вживання алкоголю).
З метою попередження сказу ветеринари ведуть боротьбу зі сказом серед собак, знищення бродячих тварин, профілактичну вакцинацію домашніх тварин.
Проблема забезпечення стійкого благополуччя із сказу тварин є не лише ветеринарною, а й загальнодержавною. Запорукою її успішного вирішення є реалізація програми пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин. Сказ можна подолати лише за умови тісної взаємодії та узгодженої роботи всіх зацікавлених служб і відомств.

Що необхідно робити, коли Вас покусала тварина ?

Якщо людину покусала тварина необхідно якомога швидше промити рану водою з милом, обробити краї 5% розчином йоду, накласти стерильну пов’язку і звернутись в травматологічні пункти (відділення) лікарні за медичною допомогою або до найближчого лікувально-профілактичного закладу.
Тварину, яка нанесла покус, в жодному разі не слід вбивати, її необхідно ізолювати, встановити за нею нагляд ветеринарним працівником протягом 10 днів, тобто максимального терміну появи клінічних ознак сказу у тварин.
У випадках отримання покусів дикими, безпритульними тваринами та за порадою лікаря-травматолога пройти курс антирабічних щеплень в стаціонарному відділенні лікарні, адже ці щеплення є на сьогодні єдиним ефективним засобом профілактики, щоб не померти від сказу.
З метою профілактики сказу необхідно щорічно проводити щеплення собак та котів, при появі клінічних ознак захворювання доставляти тварину для огляду у ветеринарну установу і дотримуватись правил утримання та вигулу домашніх собак і котів, не створюючи небезпеку оточуючим.
З дітьми потрібно постійно проводити роботу про те, що тваринка не є іграшкою, а тому з нею потрібно відповідно поводитись, особливо це стосується бродячих тварин.
Профілактика сказу буває індивідуальною і загальною. Індивідуальну профілактику здійснюють у осіб, які належать до групи ризику, через можливість зараження вірусом сказу. Це собаколови, мисливці, працівники лабораторій з діагностики сказу і листоноші у осередку інфекції. Для цього використовують антирабічну вакцину за такою схемою: дворазове введення підшкірне 5 мл вакцини з інтервалом 10 діб і ревакцинація щороку.
Загальна профілактика - це знищення бродячих і хворих на сказ собак, профілактичні щеплення собак.
Прогноз у разі нелікованого сказу безнадійний. Всі хворі, як правило, помирають.

Пам’ятайте! Сказ небезпечна смертельна хвороба, 
бережіть себе і своїх дітей від сказу!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште, будь ласка, свій коментар, відгук, зауваження тощо. Щиро дякую!