30.08.20

"COVID - 19" ПРОСТІ РЕЧІ РЯТУЮТЬ ЖИТТЯ! Конспект уроку.

Тема уроку:  Все про коронавірус. 


Мета:  розширити та закріпити знання про короновірус та його вплив на організм людини; розвивати спостережливість, вміння аналізувати та розуміти необхідність дотримуватися санітарних норм навчання під час пандеміїї;   формувати культуру спілкування, відповідальність, само- та взамоповагу,  навички гігієни, толерантності та доброзичливих  відносин по відношенню до усіх оточуючих; виховувати почуття гуманності, чесності та громадянський обов'язок.  

Обладнання:  засоби захисту,  гумові рукавички,  мило, ноутбук, відеопроектор мультимедійний (відео, презентація).

Вступ

 Напевно, кожен з вас хоча б щось знає про COVID-19.
Що ви можете розповісти про це захворювання?
 Що, на вашу думку, стало причиною пандемії?

! УСЕ, ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО  КОРОНАВІРУС. 


Після перегляду фільму дайте відповідь на питання:

 "так" або "ні"

   - Вірус передається  через фрукти?
(Фрукти – непридатне середовище для тривалого виживання вірусу. Немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти. Нагадуємо, що фрукти необхідно ретельно мити, але це стандартна рекомендація.)
  - Вірус живе на поверхнях не більше 5 хвилин.
Вірус може зберігати життєздатність на поверхнях від 3-х годин до декількох днів. Конкретні терміни залежать від низки умов. Наприклад, тип поверхні, температура і вологість навколишнього середовища. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей, техніку тощо.

    - Від тварин можна заразитись COVID 19.

Наразі немає офіційних підтверджень, що домашні тварини, наприклад, собаки або коти, можуть бути переносниками нового коронавірусу. Проте після контакту з домашніми тваринами рекомендуємо мити руки водою з милом. Це захистить вас від ризику поширень низки бактерій, якими людина може заразитися від домашніх тварин.

   - Вірус живе на поверхнях не більше 5 хвилин.

Вірус може зберігати життєздатність на поверхнях від 3-х годин до декількох днів. Конкретні терміни залежать від низки умов. Наприклад, тип поверхні, температура і вологість навколишнього середовища. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей, техніку тощо.
     - Вірус можна вбити милом.
Так, вірус можна вбити з рук, чи поверхонь милом, антисептиком, етиловим спиртом.
   - Вірус передається лише літнім людям.
Заразитись можуть люди будь-якого віку, тому всі мають дотримуватись заходів захисту від вірусу. Літні люди та хворі на хронічні захворювання перебувають в зоні підвищеного ризику.

- Які правила захисту від коронавірусу ви знаєте?
                    СПОСОБИ ЗАХИСТУ

МАСКА

   - Для чого нам маска?
Давайте навчимося правильно користуватися захисними масками.
-          Закиньте гумки за вуха, розправте маску, щоб вона прикривала ніс та рот, обтисніть носову пластину.
-          Маску слід змінювати, щойно вона стала вологою, або кожні 4 години
-          Не можна чіпати зовнішню частину маски руками. Якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком.
-          Не можна використовувати маску повторно.
-          Як знімати маску: не торкайтеся до її зовнішньої поверхні — зніміть маску за гумки, згорніть і викиньте у смітник.

Дослід «Для чого нам маска?»
Мета: показати необхідність носіння маски в громадських місцях
Обладнання: дві баночки від спрею,  вода, захисні маски
На демонстраційному столику стоїть дві баночки від будь якого спрею. Бажано, щоб у баночках була проста вода.
 - Ці дві баночки будуть уособлювати двох людей, які можуть в будь який момент пчихнути або закашляти. Якщо людина без маски на неї легко потрапляють частинки слини. (Демонстрація. Пшикаємо спреєм з однієї баночки на іншу)
 - Бачите, баночки стали мокрі. Ми можемо заразитися. (Ретельно витираємо баночки)
 - Тепер «надягнемо» на баночки маски і спробуємо ще раз.
 - Бачите, вода залишилась на масці і ніхто заразитися не може
 - Але якщо ці дві баночки відсунути одна від одної на певну відстань, то вода не зможе потрапити на них навіть і без масок. То звідси випливає ще одна умова захисту:

Мийте руки

Мийте руки, щойно повертаєтеся додому, перед, під час та після приготування їжі, після контактів з тваринами й, особливо, після кашлю або чхання. Для цього буде достатньо 20-30 секунд. Якщо немає поруч води чи мила, носіть з собою антисептик. Також обробляйте ним екран свого смартфону. 

ВІДЕО:   "ЯК ПРАВИЛЬНО МИТИ РУКИ"⏫

Правильно харчуйтеся та 

достатньо спіть


Це не лише підвищить вашу продуктивність, а ще й зміцнить імунітет. Саме завдяки йому 80% тих, хто заражується COVID-19 переносять його та виліковуються.
  Також зверніть увагу на обробку продуктів. Не їжте сирі яйця та м'ясо.

Прикривайте рот та ніс

Під час кахлю або чхання потрібно прикривати рот та ніс серветкою або згином ліктя. Краще користуватися одноразовими серветками. І не забудьте після цього помити руки.

Тримайте дистанцію

Вірус не циркулює в повітрі, він не здатний переміщатися на великі відстані. Вірус є тільки в краплях, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Відстань — це гарантія безпеки.
Уникайте тісного контакту з тими, хто має симптоми грипу чи застуди. Особливо це важливо в чергах. Нормальна дистанція — це дві витягнуті руки.

Уникайте скупчення людей

Зараз не час масових заходів. Бережіть себе та уникай скупчення людей. 

При перших ознаках телефонуйте лікарю

COVID-19 як і більшість респіраторних захворювань мають схожі симптоми: кашель, підвищена температура, ускладнення дихання. 
У разу виникнення симптомів, одразу звертайтеся до сімейного лікаря. Не займайтеся самолікуванням. У разі поганого самопочуття одразу телефонуйте лікарю. 

Не торкайтеся обличчя


Не торкайтеся обличчя, адже саме на руках найбільше скупчення бактерій. Очі, ніс, рот — це ворота в наш організм, через які туди може потрапити вірус.

Пам'ятайте, прості засоби можуть стати ефективною зброєю проти поширення коронавірусу. 

Захистіть себе та своїх близьких — дотримуйтеся правил МОЗ!

1 коментар:

Залиште, будь ласка, свій коментар, відгук, зауваження тощо. Щиро дякую!