16.09.20

До уваги учнів 10 класів!

🙋Дорогі діти! Готуючись до тематичного контролю , пройдіть запропоновані тестові завдання.   Успіху!

ОНЛАЙН ТЕСТ  Домедична допомога під час невідкладних станів що виникають при захворюваннях 

Ситуаційні задачі для практичної роботи 

🔽

Задача №1

Під час виробничих зборів, в результаті сильного хвилювання   чоловік 60 років відчув  різку слабкість, задишку і біль за грудиною. Помітне різке поблідніння шкіри. Що спричинило  такий патологічний стан у хворого?  Вкажіть заходи першої допомоги.

                                                                  

Задача №2. 

  Під час розмови з подругою у кафе, Ви побачили, що вона раптово припинила розмовляти  і відкривши рота з усіх сил намагається кашляти.  Що трапилось? Якими мають бути першочергові заходи допомоги їй?

 

Задача №3 

Жінка, 35 років, звернулася  зі скаргами на сильний біль у животі, нудоту, повторну блювоту з кров’яним вмістом темного кольору, загальну слабкість. Вкажіть на можливе захворювання і обсяг першої допомоги.

 

 

Задача №4

 Після фізичного навантаження у хворого раптово з'явились задишка та інтенсивний стискаючий біль за грудиною, який віддає в ліве плече і руку. Вкажіть на можливе захворювання і обсяг першої допомоги.

 

Задача №5

Через кілька годин після падіння з висоти у потерпілого з'явилася нудота, часте блювання, біль у животі і випорожнення чорного кольору.  Температура тіла підвищилася до 38-40°С. З'явилося головокружіння,  затьмарення свідомості. Що могло спричинити появу таких симптомів? Як допомогти потерпілому?

 

Задача №6

 На вулиці знепритомнів   незнайомець 40 років.  При огляді: шкіра бліда, дихання звичайне,  відчувається запаху ацетону з рота.  Що трапилось? Якими будуть Ваші дії?

 

Задача №7  

У жінки років-30 погіршилось самопочуття,  свідомість різко пригнічена. Обличчя бліде, губи і язик сухі, покриті жовто-коричневим нальотом  Спостерігається запах ацетону з рота. . Який стан у хворої Ви запідозрите? Якими будуть Ваші дії?

 

 

Задача №8  

 У хворого В. 30 років, після святкового застілля, виник гострий біль у верхній ділянці живота і над пупком, нудота, блювання, здуття живота,  підвищення температури.  Риси обличчя хворого загострені.   Вкажіть на можливе захворювання. Ваші дії.

 

Задача №9

 Раптово, після емоційного напруження, у хворого з'явився сильний головний біль, який не проходив після застосування знеболюючого засобу. Крім того, хворого турбували запаморочення, нудота, блювання, миготіння мушок перед очима. АТ-200/110 мм рт. ст., пульс - 90 ударів за 1 хв., шкіра обличчя і шиї рожева, волога. На який паталогічний стан вказують ці симптоми? Що  робити?

 

 

Задача №10  

 Хворий скаржиться на гострий біль в області живота. Шкірні покриви та слизові бліді;   при пальпації відмічається стійке напруження м'язів і болючість усього живота. Температура тіла 39,8*.   Що спричинило такі симптоми?  Що будете робити?

 

 

Задача №11

 Хворий  скаржиться на гострий спазматичний біль в ділянці правого підребер’я, що віддає в праву лопатку , головокружіння, потемніння в очах, нудоту. Відмічається блідість шкірних покривів та гіркота у роті.     Чим зумовлений такий стан і що необхідно зробити ?

 

 

Задача №12

У дівчини  20 років з’явився гострий кинжальний біль в нижній частині живота, який полегшується тільки в колінно-ліктьовому положенні. Спостерігається вагінальна кровотеча,  різка блідість, слабість. Який невідкладний стан розвинувся у хворої? Що робити?

 

 

Задача №13

 Дворічна дитина поперхнулася цукеркою і у неї спостерігається широко відкритий рот та порушення дихання. Вкажіть першочергові заходи допомоги допомоги.

                   

                

 Задача №14 

В електропоїзді в одного із пасажирів раптово виник сильний біль за грудиною, який віддає в ліву руку та шию. Біль супроводжується відчуттям нестачі повітря, запамороченням, загальною слабкістю, відчуттям страху. Обличчя бліде,  дихання важке. Після прийому ліків полегшення не наступило.

Вкажіть на можливе захворювання. Ваші дії.

 

 

 Задача №15

 Ви стали свідком падіння чоловіка 50 років у якого почались загальні судоми.Що з чоловіком? Вкажіть першочергові заходи допомоги допомоги.

 

 

Задача №16

 У хворого з'явився сильний головний біль та слабість. Крім того, хворого турбували запаморочення, нудота, блювання, миготіння мушок перед очима. АТ-200/110 мм рт. ст., пульс - 90 ударів за 1 хв., шкіра обличчя і шиї рожева, волога. Вкажіть на можливе захворювання.  Ваші дії.

 

 

Задача №17

  Хлопчина 10 р. звернувся зі скаргами на біль, який раптово виник внизу живота й правій пахвинній області, нудоту, блювоту. Спостерігається підвищення температури тіла. Назвіть  можливе захворювання. Що можна зробити?

 

Задача №18 

 Хворий скаржиться на здуття живота, сильний біль без чіткої локалізації.  Гази не відходять, стілець був біля 12 годин тому. Що може бути причиною такого стану хворого? Що робити?  

 

 

Задача №19 

У чоловіка 52 років,  скарги на переймоподібний біль та відчуття важкості у правому підребер’ї, біль віддає  у спину. Є нудота, багаторазове блювання жовчю. Яка  причина такого стану? Що слід зробити у першу чергу?

 

 

 

Задача №20 

 У хворого К., 48 років  скарги на сильні болі в області попереку,  що віддає в пахову область і праве стегно. Зазначає часті позиви до сечовипускання була червона сеча. Яка  причина таких симптомів? Що слід зробити у першу чергу?

 

 

 

Задача №21 

  У чоловіка 50 років спостерігаються задишка нападоподібного характеру, кашель з важким видаленням  слизової мокроти. Характерний гучний свистячий видих. Шкіра ціанотична, вкрита потом. Дихання ослаблене, АТ 140/90 мм рт.ст. На що вказують дані симптоми? Як допомогти хворому?


Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште, будь ласка, свій коментар, відгук, зауваження тощо. Щиро дякую!