22.09.20

Вивчаємо тему "ОТРУЄННЯ"

 

СИТУАЦІЙНІ ЗАВДАННЯ 
Вкажіть причину та опишіть  чітку послідовність  дій (алгоритм)
відповідно до ситуаційного завдання.

👉⏬


 Задача №1.
Через кілька годин   після вживання   їжі у хворого з’явилась загальна слабкість, нудота, багаторазове блювання, спазми в животі, пронос, блідість та  підвищення температури до 38–40 °С  На  що вказують ці симптоми? Що варто зробити? Опишіть чіткий алгоритм дій.


Задача №2.
   При недотримання правил безпеки під час роботи, у лабораторії було розлито речовину, випари якої спричинили сльозотечу, важке дихання,  сильний головний біль, нудоту і блювання в п’яти осіб, які були у цьому приміщенні. Що трапилось? Що варто зробити? Опишіть чіткий алгоритм дій.


Задача №3.
    У гаражі виявлено чоловіка, який лежить без свідомості біля автомобіля з працюючим двигуном. На фоні блідих шкірних покривів видно яскраво-червоні плями, дихання нема, пульс не визначається, зіниці широкі.   Вкажіть на характер ураження і обсяг першої допомоги. Опишіть чіткий алгоритм дій.


Задача №4.
Після прийому ліків у хворого розвинулась сонливість, а далі непритомність і відсутність реакції на зовнішні та внутрішні подразники, зниження температури тіла. Що могло спричинити такі симптоми?  Як надати першу допомогу хворому? Опишіть чіткий алгоритм дій.



Задача №5.
Після  прийому людиною невідомої речовини у неї відбулась різка зміна психічного стану: після пригнічення виник стан ейфорії, польоту, безпричинного задоволення і радості. Що може бути причиною такої поведінки?  Як надати першу допомогу хворому? Опишіть чіткий алгоритм дій.


Задача №6.
У молодого чоловіка спостерігаються розширені  зіниці, з’явилась млявість, сильна пітливість, сильний біль від м’язових спазмів. Його лихоманить, тому він кутається в теплі речі і тремтить.  Час від часу  він буквально катається по підлозі від болю,  не відчуваючи ударів об   навколишні предмети. Що  є причиною такої поведінки?  Як надати першу допомогу хворому?  Опишіть чіткий алгоритм дій.


 Задача №7.
У людини визначають пригнічення чутливості і руху, зниження температури тіла до 36–35 °С, шкіра  бліда, холодна і волога на дотик, пульс пришвидшений, дихання поверхневе і нерівне, часто виникає блювота з різким запахом алкоголю, а деколи з домішками крові, прискорюється сечовипускання. Що   стало причиною розвитку такого стану?  Як надати першу допомогу хворому?  Опишіть чіткий алгоритм дій.

  Задача №8.
Після куріння у людини з’явились позиви до блювоти, головний біль, блідість шкіри, деколи з синюшністю, порушення координації рухів, тремтіння кінцівок, рясна слинотеча та сльозотеча, посилене  виділення слини,  дуже сильно звужені зіниці, поверхневе, сповільнене дихання. Що могло спричинити такі симптоми?  Як надати першу допомогу хворому?  Опишіть чіткий алгоритм дій.


Задача №9.
 Під час  хімічної  атаки в Латамінасі (Сирія)  відбулося масове ураження людей у яких виявили біль очей та звуження зіниць, світлобоязнь, слинотечу, нудоту, блювоту, утруднення дихання, біль у грудях, різка загальна слабкість, головний біль, а у дітей навіть запаморочення і судоми.   Що трапилось? Які речовини  могли бути  використані під час цієї хімічної атаки? Як допомогти постраждалим? Опишіть чіткий алгоритм дій.


Задача №10.
 Під час прогулянки парком людина відчула короткочасне локальне подразнення в ділянці плеча. В цьому  місці  утворилось невелике почервоніння, свербіж та незначне відчуття жару.  Що могло спричинити ці симптоми?  Що треба зробити? Опишіть чіткий алгоритм дій.




Задача №11.
У дівчинки, яку укусила бджола, спостерігається   сильний біль в ділянці рота, сверблячка і жар, почервоніння і набряк обличчя. Дуже швидко вона втратила свідомість,  з’явилась задишка, утруднений,  хриплий  видих,  прискорене серцебиття.  На що вказують дані симптоми?  Як надати першу допомогу  дівчинці?  Опишіть чіткий алгоритм дій.


Задача №12.
Після прогулянки у лісі Ви виявили у себе на зап’ясті кліща.  Чим може загрожувати ця ситуація?  Якими повинні бути Ваші дії ?
  Опишіть чіткий алгоритм домедичної допомоги.


Задача №13.
Лісоруб  раптом  відчув  сильний біль у нижній частині гомілки. При огляді ноги  виявили  дві невеличкі паралельні ранки, болючий набряк і почервоніння.  З’явилась загальна слабкість, головний біль, задишка. На що вказують дані симптоми?  Як надати першу допомогу   постраждалому?  Опишіть чіткий алгоритм дій.


Задача №14.
 На вулиці трапився  укус жінки собакою.  При огляді ноги  виявили  рвану рану.  Якими можуть бути наслідки цього?  Як надати першу допомогу   постраждалій?  Опишіть чіткий алгоритм дій  та всі  необхідні заходи для  попередження  небезпечних ускладнень.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште, будь ласка, свій коментар, відгук, зауваження тощо. Щиро дякую!